15. 1. 2024, 19:05 | Vir: STA

Brezposelni zdravstveni in gradbeni delavci, kako je to mogoče? Delodajalce opozarjajo ...

Bobo

Zavod RS za zaposlovanje opozarja, da tudi v letošnjem januarju prihaja do povečanega sezonskega prijavljanja brezposelnih iz dejavnosti, ki se sicer srečujejo z izrazitejšim kadrovskim primanjkljajem - gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter izobraževanja. Delodajalce zato poziva, naj zaposlene čim dlje ohranijo v zaposlitvi.

Kot so danes objavili na zavodu, se je od 1. do 14. januarja v evidenco brezposelnih po začasnih podatkih prijavilo 5325 oseb. Med novoprijavljenimi po njihovih navedbah prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in gradbeništva. Med tistimi, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, pa je največ oseb s področja zdravstva in socialnega varstva ter gradbeništva.

Delodajalci so medtem lani najpogosteje povpraševali po delavcih za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalcih ter strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego.

Pri novih brezposelnih gre večinoma za kader, "ki je že dalj časa deficitaren, prav zato jih bomo prednostno napotili k delodajalcem iz že omenjenih dejavnosti", je ob tem napovedala v. d. generalne direktorice zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc.

Bobo

Nadzor nad brezposelnimi in delodajalci

"Zavedati se je treba, da je kadre dandanes težko pridobiti, tudi v tujini ni neomejenih možnosti. Zato delodajalce pozivamo, naj zaposlene čim dlje ohranijo v zaposlitvi," je poudarila. "Slovenija bo zanimiva destinacija za življenje in delo le, če bomo lahko ponudili dobre in spodbudne pogoje za delo in prebivanje. Dobri delodajalci se tega močno zavedajo in se s korektnim ter profesionalnim odnosom do svojih zaposlenih vse bolj trudijo zadržati in imeti ob sebi zadovoljne sodelavce," je podčrtala.

Na zavodu so pojasnili še, da skladno z zakonom o urejanju trga dela ves čas izvajajo nadzor nad brezposelnimi, poleg tega pri delodajalcih preverjajo tudi izpolnjevanje pogodbenih obveznosti in namensko porabo sredstev aktivne politike zaposlovanja.

V letu 2024 bodo nadzor na tem področjem še okrepili. Kot načrtujejo, bodo uvedli najmanj 1000 nadzorov nad brezposelnimi, za katere obstaja verjetnost, da ne izpolnjujejo obveznosti po zakonu ali za katere so prejeli anonimno prijavo o delu ali zaposlovanju na črno, posredovanju neresničnih podatkov zavodu ipd. Predvidena je še izvedba najmanj 500 nadzorov nad delodajalci.

Cilj vseh teh aktivnosti je takoj po prijavi v evidenco brezposelnih napotiti osebe na prosta delovna mesta zaradi zagotavljanja kadra delodajalcem, ki ga v nekaterih dejavnostih močno primanjkuje, hkrati pa želijo tudi iskalcem zaposlitve ponuditi vse možnosti za njihovo čimprejšnjo aktivacijo in zaposlitev, so sklenili na zavodu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol