A. B. | 15. 9. 2022, 06:00

Prihaja vremenski preobrat: vrhove bo pobelil prvi sneg

Profimedia/fotomontaža

Večji del Slovenije bo v prihodnjih dneh prevetrilo in pošteno namočilo. Vremenoslovci napovedujejo tudi ... 

Slovenijo bo zajela hladnejša fonta, ki bo prinesla tudi prvo obilnejše deževje letošnje jeseni. "Iznad polarnih predelov se bo namreč proti jugu celine spustila obsežna zaloga hladnega zraka, še preden pa nas doseže občutna ohladitev, bo vreme pri nas krojil okrepljen jugozahodni veter, ki nam bo iznad morja prinašal zelo topel in vlažen zrak," je na Facebooku vremenoslovec Rok Nosan napovedal zaVreme 24/7.

Nad hribovitimi predeli zahodne in severne Slovenije bodo sprva nastajale manjše krajevne padavine. Te se bodo čez dan krepile, saj bo ozračje nestabilno. Posledično se lahko razvijejo nevihtni pasovi, ki bodo s seboj prinesli večje količine dežja. 

Bobo

Glavno vremensko dogajanje nas čaka čez vikend

Nad nami se bo v petek in soboto zadrževala hladna fronta: "Takrat bo deževalo po vsej Sloveniji, sprva bodo še nastajale nevihte z nalivi."

Občutna ohladitev konec tedna se bo nadaljevala čez vikend, ko bo gore nad 1700 metrov nadmorske višine pobelil tudi sneg. "Po najvišjih vrhovih ga bo lahko zapadlo okoli 20 centimetrov, kar za september ni nič neobičajnega," pojasnjuje Nosan. 

Profimedia

"Po nižinah bomo v soboto popoldne izmerili le okoli deset, na Primorskem, kjer bo pihala zmerna do močna burja, pa 15 stopinj Celzija. Najmočnejši sunki burje bodo na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini presegli hitrost sto kilometrov na uro," dodaja.

Padlo bo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter

Do sobote bo po napovedih vremenoslovcev padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, v hribovitem svetu zahodne, severne in osrednje Slovenije pa napovedujejo tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.

"To pa so že količine, ki lahko kljub predhodnim sušnim razmeram povzročajo težave. Listje, ki odpada z dreves, lahko namreč zamaši odtoke, zato na vaših dvoriščih preverite pretočnost odtočnih jaškov in kanalov," še opozarja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol