P.M. | 21. 12. 2022, 06:00

Zima je tik pred vrati, bo dan krajši ali daljši?

Profimedia

Nekateri ljudje verjamejo v izjemno duhovno moč tega obdobja in v to, kar nam lahko prinese.

Zimski solsticij oziroma Sončni obrat je dan v letu, ko se sonce pojavi nizko na nebu in nam podarja najmanj svetlobe. Ta prelomen dan je za naše prednike veljal kot edino pravo in naravno novo leto. Gre za dan v letu, ko je dan najkrajši, noč pa najdaljša, in pomeni začetek zime - ta se uradno začne 21. decembra ob 22.47.

Kako dolg bo najkrajši dan?

Na ta dan sonce zaide kar dve minuti kasneje, najkrajši dan v letu pa bo zajemal zgolj osem ur in 34 minut. Dan bo ponovno daljši 25. decembra, na božični dan, ko bo trajal osem ur in 35 minut. Takrat se dan podaljša na račun večernih in ne jutranjih minut. 

Čaka nas najkrajši dan in najdaljša noč.

V primeru zimskega solsticija govorimo o najkrajšem dnevu v letu, ko se na severni polobli začne tudi astronomska zima. 

Narava se v času zime umiri in mi z njo, zato za mnoge velja, da je zimski solsticij trenutek, ko se je potrebno ustaviti in pogledati nazaj na preteklo obdobje. Nekateri se ob zimskem solsticiju udeležujejo posebnih ritualov.

Nekateri se ob zimskem solsticiju udeležujejo posebnih ritualov.

Čas za udobje v domu

Obenem je zimski solsticij tudi idealen čas, da pogledamo naprej v nov čas, ko se vračata moč in svetloba.

Ko so dnevi kratki, temni in Sonce izgublja svojo moč, se širimo v svoje notranje svetove, pravijo tisti, ki verjamejo v izjemno duhovno moč tega obdobja.

Domove naj bi se takrat okraševalo z zimzelenim rastlinjem: božje drevce, bršljan, omela, tisa itd. Vse te rastline in drevesa imajo posebne duhovne pomene vezane na cikle neskončnosti življenja. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord