16. 11. 2023, 08:35 | Vir: STA

V Ljubljani vrata odpira 25. Slovenski festival vin

Bobo

Na festivalu se bo predstavilo več kot 120 vinarjev in kulinarikov. 

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo vrata danes odprl 25. Slovenski festival vin, na katerem se bo letos predstavilo več kot 120 vinarjev in kulinarikov. Danes in v petek bodo v okviru festivala potekale vodene delavnice in degustacije več kot 550 vinskih vzorcev, razglasili bodo zmagovalce strokovnega ocenjevanja vin.

Na dvodnevnem dogodku se bodo predstavili vinarji iz vseh vinorodnih okolišev Slovenije, obiskovalci pa bodo imeli možnost okusiti tudi tuja vina, in sicer iz Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Katalonije in Srbije, so napovedali organizatorji festivala.

Obiskovalci bodo lahko na vodenih delavnicah med drugim spoznali najbolje ocenjena vina festivala, vina nove kleti Fouch ter degustirali vina v temi.

24. slovenski festival vin je potekal lani novembra.

24. slovenski festival vin je potekal lani novembra.

Bobo

Letos zanimiva novost

Novost letošnjega festivala je predstavitev mednarodnega projekta Digital Wine Tasting, sofinanciranega s programom Erasmus+, ki so ga ustvarjalci skupaj s partnerji iz Italije, Španije, Portugalske, Cipra, Švice in Nizozemske razvili v spletno izobraževanje za organizacijo degustacije vina na daljavo. Seminar bo potekal v petek, organiziral pa ga bo Biotehniški izobraževalni center Ljubljana.

Strokovno ocenjevanje za najbolje ocenjena vina festivala je potekalo v začetku novembra. Sedemčlanski strokovni komisiji je ocenila 147 vzorcev, kar je 37 več kot lani. Med vsemi prispelimi vzorci je komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, tri peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, dva vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol