STA | 11. 8. 2022, 13:05

Če ste po poklicu to, boste v Sloveniji TAKOJ dobili službo!

Bobo

Po podatkih statističnega urada je število prostih delovnih mest v naši državi doseglo najvišjo raven od leta 2008. Znano je tudi, v kateri panogi je največ prostih delovnih mest, preverite!  

V drugem četrtletju je bilo razpisanih skoraj 25.900 prostih delovnih mest, kar je za šest odstotkov več kot v prvem. 

Največ prostih delovnih mest je bilo v gostinstvu

Stopnja prostih delovnih mest je bila v drugem četrtletju najvišja v gostinstvu, 8,3-odstotna, kar je za 1,5 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju. Za delo v gostinstvu je bilo razpisanih za skoraj 560 oz. četrtino prostih delovnih mest več kot v prejšnjem četrtletju, so navedli na statističnem uradu.

Povpraševanje je bilo tokrat večje kot pred enim letom na vseh področjih dejavnosti razen v rudarstvu, predelovalnih dejavnostih in poslovanju z nepremičninami.

Sicer pa se je na letni ravni povpraševanje po novi delovni sili povečalo za četrtino, kar pomeni za skoraj 5100 prostih delovnih mest več.

Medletna rast s 1100 prostimi delovnimi mesti več je bila najopaznejša v gostinstvu.

Medletna rast s 1100 prostimi delovnimi mesti več je bila najopaznejša v gostinstvu.

Bobo

Tudi sicer vse več povpraševanja po delavcih

Število zasedenih delovnih mest je bilo na letni ravni za 19.300 višje. Omenjeno število po navedbah statistikov konstantno raste od drugega četrtletja 2014, izjema je bilo drugo četrtletje 2020, ko je izbruhnila epidemija covida-19.

Na četrtletni ravni je bilo na ravni države skoraj 2300 zasedenih delovnih mest več. V tem obdobju so intenzivneje zaposlovali delodajalci z 10 in več zaposlenimi osebami, saj se je pri njih število zasedenih delovnih mest povečalo za 2500. Po drugi strani se je pri manjših delodajalcih, z enim do devet zaposlenimi osebami, število zasedenih delovnih mest nekoliko zmanjšalo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord