16. 4. 2022, 14:03 | Vir: STA

VIDEO: Cene Prevc znova dokazal, da mu po žilah teče ADRENALIN!

Profimedia

Naš skakalec je kot prvi preizkusil to novost v slovenskem turizmu. Tega prizora enostavno ne smete zamuditi!

Cene Prevc se je skupaj z županom občine Lendava Janezom Magyarjem prvi spustil po novi jeklenici pri razglednem stolpu Vinarium. Prevc je bil s spustom zadovoljen, ker pa ga je župan premagal in prvi prispel na cilj, je že napovedal revanšo.

Lidija Cer Magdič/STA

Zipline Vinarium predstavlja novost v slovenskem prostoru, saj sta z izhodiščne točke v neposredni bližini Piramide v Lendavskih goricah do končne točke v bližini razglednega stolpa speljani dve vzporedni jeklenici, kar omogoča sočasen spust dveh oseb. 528 metrov dolgi jeklenici na najhitrejši točki omogočata hitrost med 55 in 65 kilometrov na uro. Med izhodiščem in ciljem je 31 metrov višinske razlike, spust pa običajno traja okrog 50 sekund, je povedal vodja Ziplina Vinarium Evgen Lazar.

Starostna omejitev za spust po novih jeklenicah je deset let, oseba pa mora tehtati najmanj 35 kilogramov. Najvišja dovoljena teža pa je 130 kilogramov. "Jeklenici sicer preneseta veliko večjo težo, omejitev je zaradi plezalnih varnostnih pasov, ki jih uporabljajo med spustom," je dodal Lazar.

Vsi, ki se bodo spustili po jeklenici, bodo opremljeni s čelado, plezalnim varnostnim pasom, zipline karabinom in dvema varnostnima karabinoma, pred samim spustom pa bodo opravili krajše šolanje.

Naložba je stala 324.000 evrov, občina Lendava pa je zanjo prejela 260.000 evrov evropskih sredstev prek razpisa LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Upajo na deset do 15.000 obiskovalcev letno, delovanje Ziplina Vinarium pa bo sovpadalo z obratovanjem stolpa Vinarium.