31. 1. 2024, 17:13 | Vir: STA

Vlada slovenske vojake pošilja na mirovno misijo v tujino

Profimedia

Pripadniki naših obrambnih sil se prvič po letu 2001 podajajo na skrajni vzhod Evrope.

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o sodelovanju največ 15 pripadnikov Slovenske vojske v mirovni misiji Združenih narodov na Cipru (Unficyp) z možnostjo rotacij. Mandat omenjene misije je Varnostni svet ZN v torek soglasno, tudi s podporo Slovenije, podaljšal do 31. januarja prihodnje leto.

Daniel Novakovič/STA

Slovenski vojaki na Cipru pred leti že sodelovali

Vlada je ob tem danes naložila ministrstvu za obrambo in zunanjemu ministrstvu, naj izvedeta ustrezne postopke za realizacijo odločitve, s katero bosta seznanjena tudi odbora DZ za obrambo in za zunanjo politiko.

Da Slovenija namerava znova aktivno sodelovati v misiji ZN na Cipru, je že v začetku januarja ob obisku ciprskega zunanjega ministra Konstantinosa Kombosa v Ljubljani potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. V mirovni misiji na Cipru so slovenski vojaki sodelovali že med letoma 1997 in 2001.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Varnostni svet ZN je sicer ravno v torek v skladu s pričakovanji soglasno podaljšal mandat mirovne misije na Cipru do 31. januarja 2025.

Status quo na Cipru nesprejemljiv

V resoluciji, s katero je podaljšal mandat leta 1964 ustanovljene misije, je pozval Grčijo, Turčijo in Ciper, naj se vzdržijo enostranskih ukrepov, ki bi lahko povečali napetosti na otoku.

Resolucija ob tem poziva vse strani, naj v iskanju konsenza za vrnitev k pogajanjem za dokončno ureditev odprtih vprašanj konstruktivno sodelujejo z novo osebno odposlanko generalnega sekretarja ZN za Ciper. Ta položaj je v začetku januarja zasedla nekdanja kolumbijska zunanja ministrica Maria Angela Holguin Cuellar.

Profimedia

Varnostni svet je ob tem v torek poudaril še, da je status quo na Cipru nesprejemljiv. Vse strani poziva, naj spoštujejo mandat Unficyp in preprečijo vojaške ali civilne aktivnosti ob črti premirja, ki je razdelila državo, potem ko je turška vojska leta 1974 po državnem udaru grških nacionalistov zavzela 36 odstotkov otoka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol