A. B. | 30. 1. 2023, 08:04

Člani Mariborske knjižnice na domove prejemajo račune izpred več let: direktorica je pojasnila, zakaj

BOBO

Si predstavljate, da na dom prejmete položnico iz knjižnice, ki od vas terja plačilo zamudnine izpred več kot treh let? To se je zgodilo nekaterim bralcem iz Štajerske, ki sploh niso vedeli, za katero gradivo gre, veliko zmedo pa je povzročalo tudi dejstvo, da naj rokov za plačilo zamudnin ne bi prejeli. Kako to pojasnjuje direktorica Mariborske knjižnice? 

Pred kratkim je po družbenih omrežjih in mariborskih spletnih medijih zaokrožila informacija o bralki, ki jo je na domu presenetila pošta podjetja Izterjava d. o. o. V imenu Mariborske knjižnice so od nje zahtevali poravnavo računov, in sicer zamudnine iz leta 2019. Sama se zaradi toliko letne razlike ni spomnila niti, za katero gradivo gre. 

Kako so plačilo zamudnine pojasnili v knjižnici?

"Dolgovi iz leta 2019 po obligacijskem zakonu niso zastarani, vsak član knjižnice pa se je s podpisom pristopne izjave zavezal, da se bo ravnal po določilih pravilnika knjižnice," je pojasnila Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice, poroča Maribor24.si. "S pravilnikom in pogoji poslovanja seznanimo vsakega člana ob vpisu. Med drugim je to plačilo članarine (odrasli), roki izposoje, možnosti podaljšanja roka izposoje, ugodnosti v Moji knjižnici in M-cobissu, pa tudi o obveznosti plačila nastalega dolga, ki je bil evidentiran bodisi zaradi neporavnane članarine ali zaradi zamude pri vračilu gradiva," je dodala in pripomnila, da je bila zato izterjava izvedena v skladu s predpisi in pravili poslovanja knjižnice. 

BOBO

Čeprav je bralka za omenjen portal zagotovila, da opominov o plačilu zamudnine ni prejela, je Turjakova pojasnila, da so bralci z dolgovi vedno in predvsem redno seznanjeni. Informacijo o plačilu prejmejo na elektronsko pošto, roke za plačila zamudnin pa neposredno prek navadne pošte. "V primeru, ko je dolg nastal zaradi članarine, so se ob podaljšanju članstva strinjali z vsoto, ki jo bodo plačali. Gradivo so si lahko izposodili, tudi če so zagotovili, da bodo članarino poravnali ob naslednjem obisku. Mnogih ni bilo več nazaj v knjižnico, dolg je ostal in negospodarno bi ravnali, če teh dolgov ne bi terjali," je razložila. 

Zataknilo se je zaradi zdravstvene krize

Po informacijah direktorice knjižnica prošnjo za terjatev agenciji preda 21. dan po izstavitvi tretjega opomina. Bralec ali bralka prvi opomin prejme po desetih dneh od preteka roka izposoje, vsakih deset dni prejme sprva drugega in nato še tretjega. Ker se zamudnine po navedbah direktorice obravnavajo za vsak dan v tednu z izjemno vikenda in praznikov, traja vsaj dva do tri mesece, da knjižnica terjatev preda pooblaščeni agenciji, ki kontaktira dolžnika. 

"Nismo želeli v času epidemije povzročati bralcem skrbi z našo izterjavo, vsi ti postopki so bili takrat ustavljeni. Zadeve smo morali pred ponovno aktivacijo temeljito preveriti in seznami dolžnikov so dokaj obsežni. Preverjali smo tudi vse pravne podlage," je v pojasnilo, zakaj je terjatev na dom bralke prispela po skoraj treh letih, pojasnila direktorica. Zato so terjatve v zadnjih dneh prejeli tudi drugi bralci knjižnice.