J. B. | 4. 1. 2024, 20:00

Zdravstveni alarm: miši in podgane v priljubljenem ljubljanskem lokalu, ki je na robu higienske katastrofe (FOTO)

Bralec Metropolitana

Skorajda povsem v središču "najlepšega mesta na svetu" stoji gostinski lokal, v katerem se miši in podgane gibljejo prosto po Prešernu. Na nas so se z zelo nazornimi fotografijami obrnili vse bolj zaskrbljeni bralci.

Lokal Čolnarna, ki se nahaja v idiličnem okolju parka Tivoli v samem središču Ljubljane, je že dolgo časa znan kot priljubljeno zbirališče tako domačinov kot tudi turistov. Kljub priljubljenosti pa se med obiskovalci že dlje časa širi nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja higiene, kar je najbolj očitno - o tem smo že pisali - v toaletnih prostorih.

Bralec Metropolitana

Za svinjarijo na straniščih naj ne bi bili krivi samo obiskovalci lokala, marveč tudi oziroma predvsem obiskovalci parka Tivoli, ki so sanitarije koristili, kot da bi bile javne. Mestna občina Ljubljana je pred meseci nato uporabo toaletnih prostorov omejila le na goste lokala, a težave s higieno se več kot očitno nadaljujejo.

"Vsak teden je huje"

Toda nedavno pridobljene fotografije - na nas so se obrnili zaskrbljeni bralci - so razkrile skrb vzbujajoče razmere, ki presegajo zgolj umazane sanitarije. Na fotografijah je jasno razvidno, da se miši in podgane prosto gibljejo tudi v kuhinji in delovnih prostorih lokala, kar je dvignilo številna vprašanja o skrbnosti osebja in upravljanju objekta. "Vsak teden je huje," je potarnal zaskrbljeni bralec našega portala, ki se na glas sprašuje, zakaj se ustrezni organi več kot očitno ne odzovejo na številne pritožbe obiskovalcev problematičnega lokala.

Lokal Čolnarna je sicer znan po svojem čudovitem ambientu, vendar se postavlja vprašanje, ali so higienski standardi primerni za obratovanje. Nezadovoljni obiskovalci izražajo pomisleke o varnosti hrane in o tem, ali so bile sprejete ustrezne ukrepe za odpravo problema glodavcev.

Pojav miši in podgan v gostinskih obratih lahko predstavlja resno tveganje za javno zdravje, zato se pričakuje, da bo odgovorno osebje nemudoma ukrepalo in izvedlo potrebne ukrepe za odpravo problema. Miši in podgane lahko prenašajo različne bolezni, vključno z bakterijskimi okužbami, virusi in paraziti. Med najpogostejšimi boleznimi, ki se prenašajo prek glodavcev, so salmoneloza, kuga, leptospiroza in hantavirusna bolezen (mišja mrzlica).

Bralec Metropolitana

Njihovi iztrebki, urin in dlačice lahko povzročajo alergijske reakcije pri ljudeh. Te reakcije segajo od blagih do hudih in vključujejo simptome, kot so srbečica, izpuščaji, težave z dihanjem in alergijski rinitis. Miši in podgane lahko onesnažijo hrano z iztrebki in urinom, kar povečuje tveganje za prenos bolezni prek zaužitja kontaminirane hrane. 

Da bi preprečili vpliv miši in podgan na zdravje, je ključnega pomena izvajanje učinkovitih ukrepov za nadzor populacije glodavcev ter ohranjanje higienskih standardov v okolici. To vključuje redno čiščenje prostorov, zatesnitev morebitnih vstopnih točk, hrambo hrane v varnih posodah ter uporabo pasti ali drugih sredstev za nadzor populacije glodavcev. A več kot očitno imajo v Čolnarni s tem že dlje časa resne težave ...

Bralec Metropolitana
Bralec Metropolitana

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol