R. K. | 13. 1. 2023, 14:53 | Vir: STA

Črna statistika najhujših kaznivih dejanj: kje so policisti obravnavali največ umorov?

PU Novo mesto

Slovenski policisti so objavili podatke, ki kažejo, kje v Sloveniji so lani obravnavali največ kaznivih dejanj zoper življenje in telo, razkrili pa so tudi, katerega leta so v Sloveniji obravnavali največ umorov. 

Število najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo v Sloveniji iz leta v leto niha. Lani je policija obravnavala 40 tovrstnih dejanj, od tega devet umorov, tri uboje, devet poskusov umorov in 19 poskusov ubojev, kar je skupaj devet več kot v letu 2022. Največ umorov je obravnavala celjska policijska uprava.

STA je objavila statistiko umorov, ubojev ter poskusov umorov in ubojev v letu 2022 po policijskih upravah in skupno število tovrstnih kaznivih dejanj med leti 2015 in 2022.

Iz podatkov je razvidno, da je so policisti z območja PU Celje v lanskem letu obravnavali in zaključili obravnavo treh umorov, dveh poskusov umorov in štirih poskusov ubojev, s čimer se je njihovo območje zavihtelo na neslavno prvo mesto po številu tovrstnih kaznivih dejanj.

Žiga Živulović jr./Bobo

Zajeti le primeri, ki so bili v posameznem letu končani

Med statistično najbolj črna leta se je uvrstilo leto 2015, ko so slovenski policisti obravnavali in končali obravnavo kar 15 umorov in 5 ubojev ter 10 poskusov umora in 18 poskusov uboja. 

Podatki Generalne policijske uprave (GPU) za posamezno leto so pripravljeni glede na datum podaje kazenske ovadbe ali poročila na državno tožilstvo, kar pomeni, da zajemajo število primerov, za katere je policija v posameznem letu na državno tožilstvo podala zaključni dokument.

V podatke so lahko zajeti tudi primeri iz preteklih let, če je policija preiskovanje nadaljevala in jih v tem letu tudi zaključila. Niso pa v podatke zajeti primeri, ki so se zgodili v posameznem letu in v istem letu ni bil podan zaključni dokument na državno tožilstvo, saj policija preiskovanje nadaljuje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol