A. B. | 18. 11. 2022, 16:02

Črni petek je (lahko) usodna priložnost za to, da vas ogoljufajo: izvedeli smo, kako prepoznate prevaro

Profimedia

Pri deljenju osebnih podatkov, predvsem pa podatkov kreditnih kartic bodite izjemno previdni. Lažne spletne strani lahko prepoznate z brezplačnim orodjem, kar bo vaše nakupe ustvarilo mnogo varnejše. 

Črni petek bo letos 25. novembra in predstavlja neuradno poimenovanje dneva, ki datumsko sledi ameriškemu zahvalnemu dnevu. Ta se v Združenih državah Amerike praznuje na četrti četrtek v novembru. V Sloveniji predstavlja tudi začetek božične nakupovalne sezone. 

A prav ta dan je odlična priložnost za spletne goljufe. 

Vsakič novi pristopi h goljufijam 

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT poudarjajo, da se prav v tem času pojavljajo novi pristopi k zavajanju potrošnikov. "Spletni goljufi pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine," pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Profimedia

Opozarjajo, da goljufi dodajajo tudi 'lokalno noto' s tem, ko v naslov dodajo 'Slovenija' ali 'Ljubljana': "S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca." 

Verodostojnost spletne strani lahko preverite sami 

Na strani whois.domaintools.com preverite podatke o spletni domeni trgovine. Pri SI-CERT izpostavljajo, da so domene lažnih spletnih trgovin precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni.

Domene so registrirane večinoma na Kitajskem, čeprav gre za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti. 

Premislite, ali vse te izdelke po ugodnih cenah res potrebujete

Akcije, popusti in 'neverjetne' ponudbe vas lahko tudi zavedejo. Vedno se vprašajte, ali izbran izdelek zares potrebujete. "Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujemo, prispeva h kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali obleka po polovični ceni, ki je nikoli niste nosili, ni ugodna kupčija – to je izguba denarja, energije in virov, ki so bili vloženi v njegovo izdelavo," dodajajo na ZPS. 

Če iščete točno določen izdelek ali pa pripravljate seznam božičnih daril, vam bo pregled akcij, popustov zagotovo v pomoč pri iskanju najboljše ponudbe – ponudbe za tisti, kar veste, da bi vseeno kupili. 

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec