N. Vo. | 26. 4. 2024, 21:00

"Slovenci smo narod, ki svojega soseda ni nikoli napadel, smo pa tudi narod, ki ..."

Bobo

Dan upora proti okupatorju smo tudi letos zaznamovali z državno proslavo, ki je tokrat potekala v športni dvorani Osnovne šole Mirana Jarca v Črnomlju. 

Dogodek je bil del praznovanj ob letošnjem "letu domovine", razglašenem v največji belokranjski občini, ki ima posebno zgodovinsko vlogo, saj je bilo prav v Črnomlju pred osmimi desetletji ustanovljeno Slovensko narodno gledališče in potekal prvi kongres slovenskega narodnoosvobodilnega sveta.

Prireditve se je udeležila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, medtem ko sta se predsednik vlade Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič opravičila.

Bobo

Scenarist in režiser proslave, Tomaž Letnar, je ustvaril program, ki je reflektiral zgodovinske temelje slovenskega narodnoosvobodilnega boja. Program je bil zasnovan na treh ključnih temah: ustanovitev gledališča in njegov vpliv na narodno zavest, reševanje zavezniških pilotov in mednarodna legitimnost narodnoosvobodilnega boja. Dramatična uvodna točka je ponazorila trpljenje in boj, nato pa se je atmosfera prelevila v svetel prikaz kulture in političnih odločitev, ki so oblikovale osvobojeno Belo krajino.

Bobo

Slavnostni govornik, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, je v svojem govoru poudaril pomen kulture in izobraževanja v boju proti okupatorju, pri čemer je citiral ameriškega častnika Georgea Wuchinicha: "Narod, ki se enako odločno kot s puško bori s knjigo v roki, ne more biti premagan."  Povedal je še, da je prav, da se "spomnimo dogodkov, ki so oblikovali našo preteklost in čas, v katerem živimo danes. Krivice in tragedije, ki so jih doživljali naši rojaki, imajo vlogo spomina in opomina. Dosežki na eni, napake na drugi strani, nas vodijo v pravično, napredno in boljšo družbo."

Bobo

Po njegovem mnenju Dan upora proti okupatorju predstavlja eno izmed ključnih poglavij v zgodovini Slovenije, ki odraža globoko zakoreninjeno željo slovenskega naroda po svobodi, suverenosti, neodvisnosti, miru in lastni državi. "Slovenci smo narod, ki svojega soseda ni nikoli napadel, smo pa tudi narod, ki se je nadvladi ter poskusom zavojevanja in uničenja vselej uprl."

Bobo

Na proslavi so nastopili plesalci ljubljanske Opere in baleta ter igralci SNG Drama Ljubljana, skupaj z vrhunskimi glasbenimi in plesnimi skupinami iz lokalnega okolja. Vsi nastopi so skozi verodostojne citate in strokovno dokumentirane prikaze udeležencev boja uprizorili prelomne čase in s tem poudarili vero v boljši in lepši svet.

Bobo

Občina Črnomelj se že pripravlja na naslednji velik projekt, prenovo kulturnega doma, kjer je potekal znameniti kongres. Prenova bo predvidoma končana do konca leta, kar bo Črnomlju omogočilo nadaljevanje tradicije gostovanja pomembnih državnih dogodkov. Celotna prireditev je bila tako poklon zgodovini kot tudi obet za prihodnje generacije, ki bodo v Črnomlju še naprej častile duh odpora in nacionalne ponosnosti.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec