17. 5. 2024, 11:32 | Vir: STA

Damjana Žuglja ni bilo na zaslišanje pred preiskovalno komisijo

STA

Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce je oktobra lani kazensko ovadil Nacionalni preiskovalni urad. 

Komisija DZ, ki preiskuje sume vmešavanja politike v delo policije in drugih organov, bi morala danes zaslišati Damjana Žuglja, ki je v času nekdanje vlade Janeza Janše opravljal funkcijo direktorja urada za preprečevanje pranja denarja, a Žuglja na zaslišanje ni bilo. Zato ga bodo znova povabili na eno od prihodnjih sej.

Parlamentarna preiskovalna komisija je imela danes na dnevnem redu zaslišanje štirih prič, in sicer poleg Žuglja še nekdanji uslužbenki urada za preprečevanje pranja denarja Petro Zakrajšek in Simono Kaučič in še aktualnega uslužbenca Lea Pongračiča.

STA

Vabilo na zaslišanje je prevzela samo zadnja priča, za druge pa na komisiji niso dobili obvestila, da naj bi ga prevzele, je povedal predsednik komisije in poslanec Svobode Aleš Rezar. Dodal je, da je na dosedanjo prakso možno, da se bodo priče seje kljub temu udeležile, saj je njen sklic javno objavljen.

Urad RS za preprečevanja pranja denarja pod vodstvom tedanjega direktorja Žuglja je leta 2021 na podlagi anonimke sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. V manj kot treh tednih je poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov 107 fizičnih oseb in podjetij, je prvi poročal spletni portal N1.

Žuglja in njegove najtesnejše sodelavce je oktobra lani kazensko ovadil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), specializirano državno tožilstvo (SDT) pa je vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper Žuglja in še pet oseb, osumljeni so zlorabe zaradi domnevno nezakonitega brskanja po bančnih računih več kot stotih ljudi in podjetij.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak