Nika Vajnhandl | 7. 4. 2022, 07:00

Dan slovenske zastave: Veste, kje so jo prvič izobesili?

Profimedia

Ste vedeli, da prvo izobešeno slovensko zastavo vsako leto zamenjajo?

Slovenska narodna zastava, belo – modro – rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času "narodnega preporoda", ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji. 

Ministrstvo za notranje zadeve na Dunaju je 23. septembra 1848 kranjske deželne barve, ki jih je določil že leta 1836 cesar Ferdinand, potrdilo. Tako je belo – modro – rdeča zastava postala slovenska narodna zastava. 

Kje je prvič zavihrala?

Prvič so jo leta 1848 razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je prvič zavihrala 7. aprila 1848, na stavbi gostilne Zlata zvezda na Wolfovi ulici v Ljubljani. 

'Prvo' slovensko zastavo vsako leto menjamo

Heraldica Slovenica že od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja skrbi za zastavo, ki je stalno izobešena na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani, na mestu, kjer je slovenski domoljub Lovro Toman dne 7. aprila 1848 prvič izobesil slovensko narodno zastavo.

V spomin na narodnobuditeljsko dejanje Lovra Tomana v letu 1848 tako vsako leto 7. aprila na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani, torej na mestu nekdanje gostilne Pri zlati zvezdi, zamenjajo slovensko državno zastavo ob 16.30 uri. Ta datum se je po zaslugi društva Heraldica Slovenica od leta 1998 dalje uveljavil kot Dan slovenske zastave.

Spomin slovenski zastavi

Spominska plošča pod zastavo je bila odkrita v organizaciji društva Heraldica Slovenica na Prešernov dan leta 1997, na predlog znanstvenega sodelavca SAZU in pravnika Ivana Martelanca.

Obeležje je oblikoval arhitekt Robert Potokar, pri čemer je izbral tri vrste kamnov, ki izvirajo iz Slovenije in simbolizirajo barve slovenske zastave.

Bel apnenec izvira iz Lipice, sivo modri peščenjak iz Slovenske Istre in rdeči marmor iz Hotavelj, je sporočil Urad Vlade Republike Slovenije. Kamni so postavljeni v različnih ravneh, kar poustvarja dinamiko valovanja zastave. 

Na obeležju je v modrem pasu vklesano naslednje posvetilo:

NA TEM KRAJU JE BILA V EVROPSKI POMLADI 1848
V ROJSTNEM LETU PROGRAMA ZEDINJENE SLOVENIJE
PRVIČ RAZVITA SLOVENSKA ZASTAVA

Na belem pasu pa je vklesana naslednja misel:

KDOR TO BEREŠ
GREŠ MIMO DAVNIH SANJ
KI JIM BO VEDNO IME
DOMOVINA 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec