3. 8. 2023, 12:43 | Vir: STA

V neurjih uničeni pridelki, poškodovane ceste in objekti: kako bo ljudem pomagala država?

Borut Živulovič/Bobo/Andreja Seršen Dobaj/STA/fotomontaža

Vlada želi med drugim spremeniti zakon o odpravi posledic naravnih nesreč.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Darij Krajčič se je danes udeležil sestanka v občini Vojnik glede škode po julijskih neurjih. Kot je povedal, bo država kmetom, ki jim je neurje v celoti uničilo pridelke, pomagala po že uveljavljenem sistemu de minimis. V Vojniku sicer škodo že intenzivno sanirajo.

Lili Pušnik/STA

Vlada pripravlja spremembo zakonodaje

Krajčič je v izjavi za medije poudaril, da bodo pomagali tudi kmetom, ki jim je neurje uničilo več kot 80 odstotkov pridelka. Pomoč bo tudi v tem primeru po sistemu de minimis, ki se nanaša na majhne zneske državne pomoči, ki jih državam EU ni treba priglasiti Evropski komisiji.

Vlada se je sicer lotila sprememb zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki bodo pod določenimi pogoji državno pomoč omogočile tudi v primeru škode, ki jo je bilo mogoče vnaprej zavarovati, je spomnil državni sekretar.

Andreja Seršen Dobaj/STA

"Doslej je veljalo, da pri škodi na kulturah, ki jih je mogoče zavarovati, država ni intervenirala. To zdaj spreminjamo, ampak ne na način, da bomo povrnili vso škodo, temveč samo največjo," je pojasnil Krajčič, ki si bo danes v Vojniku ogledal nekaj od neurij najbolj prizadetih kmetij.

Poškodovane številne ceste in objekti

Vojniški župan Branko Petre je povedal, da so se že lotili sanacije poškodovane infrastrukture. Zelo veliko težavo jim predstavljajo uničene ceste, zato se trenutno osredotočajo predvsem na sanacijo bankin. Odvažajo tudi številna podrta drevesa, preglavice pa jim povzročajo tudi plazovi, saj se skoraj vsak dan sproži kakšen nov.

Za pomoč pri sanaciji plazov in preprečevanju novih so angažirali dva strokovnjaka, ki bosta sodelovala pri pripravi strokovnih mnenj.

Kot je dodal Petre, je bilo v občini v neurjih po trenutnih podatkih poškodovanih okoli 250 objektov. Vlog za povračilo škode bo po pričakovanjih okoli 500.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord