26. 10. 2023, 15:51 | Vir: STA

Preiskovanje nepravilnosti na Darsu v roke vzela še komisija za nadzor javnih financ

Bobo

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ bo v petek na pobudo NSi razpravljala o sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Na seji bo stranka od uprave Darsa, ki jo vodi njihov član Valentin Hajdinjak, zahtevala, da se opredeli do domnevnih nepravilnosti in jih verodostojno pojasni.

Televizija POP TV je v nedeljo objavila posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu "kompletno oblast nad posli", in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi Hajdinjaka.

"Rok Snežič je po celi Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko," je navedel žvižgač. Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, je odgovoril pritrdilno.

Rok Snežič

Rok Snežič

Bobo

Pričakujejo pojasnila

Na seji komisije NSi pričakuje pojasnila glede morebitne korupcije in morebitnega plačila podkupnin za pridobitev poslov na Darsu. Zahtevali bodo tudi pojasnila glede sumov kartelnega dogovarjanja in navedbo razlogov za prekinitev pogodb z nekaterimi podjetji, ki so izvajala storitve avtovleke.

Komisiji v sprejem predlagajo tudi dva sklepa, s katerimi bi policiji, Komisiji za preprečevanje korupcije in javni agenciji za varstvo konkurence omogočili, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

Slovenski državni holding pa bi komisija s predlaganim sklepom pozvala, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem Darsa pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti komisijo.

Na sejo komisije, ki bo v petek, so povabili upravo Darsa, predsednika Darsovega nadzornega sveta Andreja Šušteršiča in upravo Slovenskega državnega holdinga. V največji poslanski skupini Svoboda so sicer danes napovedali, da bodo na temo domnevnih nepravilnosti na Darsu sklicali tudi izredno sejo DZ.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol