A. B. | 30. 11. 2022, 08:25

DARS opozarja: mnogi vozniki bodo ostali brez veljavnih e-vinjet

Profimedia/Dars.si/fotomontaža

Kar 73.000 lastnikom jeklenih konjičkov svetujejo, naj čim prej kupijo novo. 

Prvega decembra mineva eno leto, odkar smo v Sloveniji klasične avtocestne vinjete v obliki nalepke nadomestili z elektronskimi e-vinjetami. V primerjavi z letno vinjeto v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla v začetku tega leta, se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu. To pomeni, da bo tistim, ki so nakup opravili pred natanko enim letom, vinjeta potekla. "Pozivamo uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo," poudarjajo na spletnem mestu DARS. 

Decembra lani je bilo prodanih skupno skoraj 73.000 letnih e-vinjet, od tega prvi dan decembra nekaj več kot 6.000.

Do konca oktobra 2022 so prodali skupno 7.647.406 elektronskih vinjet. Vrednost prodanih vinjet v obdobju od 1. decembra 2021 do 31. oktobra 2022 znaša 210,4 milijona evrov in je za 37,3 milijona evrov višja kot v primerljivem obdobju preteklega leta. 

Avtokampi.si

Preverite informacije o veljavnosti 

"Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini) lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu," sporočajo iz DARS in tiste, ki so e-vinjeto kupili prek uradne spletne strani, podučujejo, da so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, na katerem je zapisan tudi datum nakupa in potek veljavnosti. 

Damjan Žibert

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa svetujejo vsem uporabnikom. Sistem vam namreč omogoča, da si nastavite opomnike o poteku veljavnosti in jih prejmete na elektronski naslov ali prek telefonskega sporočila. 

Previdno: to so najpogostejše napake ob vnosu podatkov

"Med najpogostejšimi napakami, ki smo jih zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov," opozarjajo. Kot primer izpostavljajo, da na mestu, kjer bi naj stala črka 'O', velikokrat zapišejo ničlo. "Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka 'O' na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka nič, razen pri začetni oznaki registracijskega območja ('GO' za Novo Gorico ali 'PO' za Postojno)," podučujejo. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

Žiga Živulović jr./BOBO

Cene, vrste in ročnosti e-vinjet ostajajo nespremenjene

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene, tako je že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) bo tako treba še naprej odšteti 110 evrov.

Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet: letna, mesečna in tedenska e-vinjeta (oziroma za motorna kolesa letna, polletna in tedenska e-vinjeta). Prav tako ni sprememb pri cestninskih razredih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord