30. 11. 2023, 08:30 | Vir: STA

December v znamenju dobrodelne razstave Punčka iz cunj

Bobo

Na Ljubljanskem gradu bo od danes do konca leta na ogled dobrodelna razstava punčk iz cunj. S projektom, ki ga na Unicefu izvajajo že 20. leto, zbirajo sredstva za cepljenje otrok proti nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju. V Sloveniji smo s projektom cepljenje omogočili že več kot 21.000 otrokom, so zapisali na Unicef Slovenija.

Unicef Slovenija s projektom Punčka iz cunj zbira sredstva za cepljenje otrok proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi, tetanusu, hepatitisu B in hemofilusu influence B. Zaradi teh bolezni vsako leto še vedno umre približno 1,5 milijona otrok, so navedli na Unicefu.

V Unicefov projekt se vključujejo vse generacije, od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do starejših. Projekt ima zato pomembno vlogo tudi pri povezovanju različnih generacij. Predvsem starejšim izdelovanje punčk predstavlja zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa. Projekt je nastal po italijanskem vzoru, danes pa se uspešno izvaja v številnih evropskih državah, med drugim tudi na Finskem, Češkem, v Franciji ter Romuniji.

Vsaka od punčk je unikatna in izdelana ročno iz recikliranih materialov. Z donacijo 30 evrov, kolikor stane ena punčka, lahko posvojitelj reši eno otroško življenje. Stroški cepljenja enega otroka namreč v povprečju znašajo 30 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol