E. Č. | 10. 1. 2024, 20:02

Podelili eno najbolj uglednih priznanj v Sloveniji: za osebnost leta 2023 je bila izbrana ...

Metropolitan

Bila je žarek upanja mnogih med uničujočimi poplavami, ki so lani poleti prizadele Slovenijo.

Romana Lesjak, priljubljena županja Črne na Koroškem, je bila na slavnostni prireditvi v Narodni galeriji v Ljubljani izbrana za Delovo osebnost leta 2023. "Županja, ki je ob lanski avgustovski ujmi pridrvela iz Dalmacije, si obula gumijaste škornje, sedla na štirikolesnik in se vozila med obupanimi sokrajani, je postala eden od obrazov lanskih poplav, a hkrati simbol upanja, trdoživosti in poguma. S svojim zgledom pa je predvsem pokazala, kako odločno in tudi s srcem voditi skupnost v težkih časih," so zapisali organizatorji.

Romana Lesjak: "Izjemno vesela in počaščena"

Romana Lesjak je na odru Narodne galerije povedala: "Že ob nominaciji sem bila izjemno počaščena, to je nenazadnje plačilo za moje delo ne le za avgustovske poplave, ampak tudi za preteklo del. In če te nominira Delo, je to nekaj velikega. Povzela bom besede predsednice. Narava ne izbira, človek pa lahko. Tem besedam bi bilo vredno slediti. Izbrati človečnost, dobroto, solidarnost. To bi moralo biti v mislih vsakega Slovenca, vsakega državljana. Le na ta način smo lahko močni in vsi zmagamo. Danes je ta zmaga moja. Izjemno vesela in počaščena sem."

Med nominiranci so bili tokrat tudi Tatjana Bobnar, Rok Fazarinc, Matjaž Kek, Uroš Ocepek, Tadej Pogačar, Ana Roš Stojan, Katja Stergar Srečko Šestan in David Zupančič.

Metropolitan

Nagrado za najodmevnejši dosežek leta je prejel Matjaž Kek, ki je nogometno reprezentanco popeljal na evropsko prvenstvo v Nemčiji. "O uvrstitvi Slovenije na evropsko nogometno prvenstvo so poročali vsi svetovni mediji. Uspeh je plebiscitarno poenotil Slovence, saj so zaprosili za 344.000 vstopnic za tri tekme v Nemčiji, kar je absolutni rekord v zgodovini države. Junija 2024 pričakujemo novo rekordno romanje slovenskih navijačev na tuje. In pod vse to se je podpisal Matjaž Kek. Zato mu podeljujemo posebno priznanje Dela za najodmevnejši dosežek leta 2023," so pojasnili organizatorji.

Metropolitan

Nagrado Delova osebnost leta so prvič podelili leta 1990, ob tem pa je zanimivo, da je v uvodnih devetih izborih slavil nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Lansko leto je bil za Delovo osebnost leta izbran tokratni slavnostni govorec Marjan Pipenbaher, ki je pred časom gostoval tudi v Mastercard® podkastu navdiha, pred tem je slavil Aleksander Čeferin, predsednik UEFA, s častitljivim nazivom pa se lahko med drugim pohvalijo tudi Anita Ogulin, Boris Pahor, Primož Kozmus, Ivo Boscarol, Tomo Križnar in drugi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol