M. M. | 5. 5. 2022, 11:30

Prazne denarnice: denar kopni, zanj pa dobimo vedno manj

Profimedia

Inflacija vpliva na to, da je naš denar z vsakim dnem manj vreden. Cene letijo v nebo, prihodki pa ostajajo isti. Do kdaj? 

Surova nafta in zemeljski plin sta se močno podražila, cene bencina in dizla so se približale dvema evroma. Evropska komisija predlaga embargo na uvoz ruske nafte.

A ti inflacijski pritiski niso presenečenje, pravi Bojan Ivanc z Gospodarske zbornice Slovenije. "Moramo se zavedati, da se del tega dviga cen surovin in energentov nekako še ni odrazil v končnih cenah gospodinjstev," je komentiral v oddaji 24ur zvečer ter dodal, da to še posebej velja za zemeljski plin in elektriko.

Cene stanovanj nimajo zgornje meje

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so v zadnjih letih močno narasle, a to ni značilno le za Slovenijo, temveč za večino evropskih držav: "Toda v preteklih letih so bile cene nepremičnin še vedno v območju, za katero nismo mogli reči, da so precenjene. V zadnjih kvartalih pa občutimo, da so cene nepremičnin tudi pri nas presegle to mejo," je v oddaji 24ur zvečer povedal Primož Dolenc iz Banke Slovenije. 

Kljub temu so se odločili, da na nekaterih delih v Banki Slovenije sprostijo kreditiranje. "Naše sporočilo je jasno: tveganja v bančnem sistemu so poleg vseh ostalih tudi iz naslova nepremičninskega trga," pravi in dodaja, da so se na povečana tveganja odzvali tudi z dodatnimi kapitalskimi blažilniki. 

V zadnjem letu smo podražitvam priča na vsakem koraku. Bomo takole gledali na cene za vsako potrebščino in kalkulirali, če jo je vredno kupiti?

V zadnjem letu smo podražitvam priča na vsakem koraku. Bomo takole gledali na cene za vsako potrebščino in kalkulirali, če jo je vredno kupiti?

Profimedia

Furs bo izplačal pomoč 

Finančna uprava bo danes upravičencem izplačala pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Prejeli jo bodo tisti, ki so se jim stroški za gorivo, ogrevanje, elektriko in druge vrste energije letos povečali za več kot dve petini. 

Vlada je shemo pomoči gospodarstvu zaradi podražitve energentov pripravila konec januarja, ko so cene energentov že dlje časa naraščale zaradi oživitve gospodarstev po pandemiji, povečanega povpraševanja in zmanjšane dodatne oskrbe Evrope s plinom ter manjše lastne proizvodnje. Ukrepi v zakonu so za gospodarske subjekte vredni okoli 70 milijonov evrov, koristilo pa jih bo okoli 40.500 upravičencev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol