10. 12. 2022, 11:01 | Vir: STA

Dež ne pojenja, Arso izdal opozorilo pred nevarnostjo poplav

Fotografija je simbolična.

Goran Kovacic/Pixsell/Bobo

Nekatere reke že poplavljajo. Poglejte, kje je najhuje.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je že v petek zvečer opozorila pred nevarnostjo poplav na jugovzhodu države in v Vipavski dolini.

Reke že poplavljajo

V petek zvečer je Arso poročal, da so pretoki rek po državi večinoma veliki, na skrajnem vzhodu države srednji in naraščajo, razlivajo se posamezne reke v osrednji, zahodni in južni Sloveniji. 

Zaradi obilnega deževja je največ težav ob rekah Vipava in Kolpa, ki sta v petek močno narasli, Vipava je v srednjem toku tudi poplavljala. Največji pretok v spodnjem toku pri Mirni je dosegla v zgodnjih jutranjih urah.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Proti jutru je sicer večina drugih rek začela upadati, še naprej pa naraščajo kraške reke in večje reke v spodnjem toku.

Pričakovati je, da bodo pretoki rek še narastli zvečer in v noči na nedeljo, ob tem lahko pride tudi do razlivanj. 

V spodnjem toku bo poplavljala tudi reka Kolpa, ob jutranji plimi pa je povišana tudi gladina morja.

Bo kmalu posijalo sonce?

  • Vremenoslovci napovedujejo oblačen dan s padavinami, najmanj jih bo na severozahodu. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, ki se bo popoldne krepila. Pozno popoldne ali zvečer se bo meja sneženja marsikje spustila do nižin. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 12 stopinje Celzija.
  • Jutri bo oblačno, padavine bodo zjutraj povečini ponehale, ponekod lahko čez dan občasno še rahlo sneži. Na Primorskem bo še pihala burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od -1 do 2, na Primorskem do 8 stopinje Celzija.
  • V ponedeljek in torek bo deloma jasno in hladno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah možna megla.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord