N. V. | 16. 12. 2022, 07:00

Dež, sneg, megla in mraz: ta zima je že pokazala vse, kaj nas še čaka?

Profimedia

Priča smo izjemnemu nihanju temperatur. Če so v visokogorju še pred dnevi trepetali, ker je bilo skoraj –20 stopinj Celzija, so zdaj izmerili dve stopinji nad ničlo.

V zadnjih dneh je vremensko dogajanje zelo razgibano. Po nedeljskem sneženju v ponedeljek in torek zjutraj so marsikje izmerili najnižje letošnje temperature, 14. decembra pa se je k nam začel širiti občutno toplejši zrak. Izrazita otoplitev je tistega dne popoldne najprej dosegla sredogorje in visokogorje, potem pa se je ponoči vpliv toplejšega jugozahodnega vetra razširil tudi nad nekatera notranjska in kočevska mrazišča, poroča portal 24ur. V Novi vasi na Blokah, kjer je bilo še v torek zjutraj skoraj –20 stopinj Celzija, so 15. decembra zjutraj izmerili dve stopinji nad ničlo.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

  • 16. decembra bo oblačno, občasno bo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 6 do 9, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.
  • V noči na soboto se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala burja, poroča Agencija Republike Slovenije za okolje. V soboto sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo začelo jasniti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.
  • V nedeljo bo pretežno jasno s hladnim jutrom. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

Kaj nas čaka v prihodnjih mesecih?

Po podatkih Severe weather Europe nič ne kaže na to, da bi pri nas imeli bel božič in novo leto. Vremenska napoved pa kaj več snežnih padavin v osrednji Evropi ne obljublja niti za prvi mesec prihodnjega leta. To pomeni, da lahko pričakujemo eno izmed toplejših zim, ki jih poznamo.