STA/M.P. | 2. 9. 2022, 22:30

Digitalni boni: kakšne nepravilnosti je ugotovila vladna služba?

Profimedia/fotomontaža

Izobraževanja starejših, ki so pogoj za njihovo unovčitev, so sicer do nadaljnjega ustavljena. Medtem pa v ozadju še vedno potekajo številna preverjanja njihove organizacije.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je pri izvajanju razpisa za izobraževanja starejših zaznala več nepravilnosti. Te ugotovitve pa niso skladne s poročilom Slovenskega regionalno-razvojnega sklada, ki napak pri izvajanju izobraževanj ni zaznal.

Kot je v izjavi novinarjem izpostavila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, bodo izobraževanja do razjasnitve pravnega in dejanskega stanja glede morebitnih nepravilnosti pri izboru izvajalcev začasno ustavljena.

Precejšnje razlike v ugotovitvah

Služba vlade za digitalno preobrazbo je prejela poročilo sklada o izvedbi razpisa Digit 55+. "Iz omenjenega poročila izhaja, da sklad večjih nepravilnosti ni odkril, medtem ko je sektor za pravne zadeve Službe za digitalno preobrazbo pri samem razpisu ugotovil več nepravilnosti," so sporočili iz službe vlade.

Kot ugotavljajo, se ugotovitve sklada in sektorja za pravne zadeve službe vlade za digitalno preobrazbo "precej razlikujejo".

Služba za digitalizacijo je sklad seznanila z ugotovljenimi nepravilnostmi in ga pozvala, da se najkasneje do srede, 7. septembra, do ugotovljenih nepravilnosti opredeli.

Za kakšne nepravilnosti gre?

Nepravilnosti so med drugim zaznali pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris, in sicer od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Sklad pa je medtem po poročanju Radia Slovenija ugotovil, da so bile kršitve odpravljene ali pa tako majhne, da ni pravnih podlag, zaradi katerih bi lahko prekinili določene pogodbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord