M. P. | 20. 4. 2022, 07:00

Dih jemajoča celjska atrakcija tik pred uresničitvijo?

Profimedia

Po besedah celjskega župan bi se lahko čez megalomansko gradnjo sprehodili že prihodnje leto.

Celjski župan Bojan Šrot si je za svoje mesto že pred časom zamislil precej nenavadno turistično atrakcijo. Po številnih burnih odzivih in zapletih je zdaj, kot kaže, njegov načrt vendarle korak bližje uresničitvi.

Gradbeno dovoljenje že imajo

Šlo naj bi za tako imenovani tibetanski most, ki bi visel nad Celjem in bi povezoval Celjski grad in mestno jedro. Most naj bi bil dolg več kot 500 metrov, gradnja naj bi stala približno 4,6 milijona evrov, poroča Radio Fantasy. Za projekt naj bi občina že tudi dobila pravnomočno gradbeno dovoljenje, še poročajo.

Profimedia

Celjski župan je ob tem dodal, da na občini računajo tudi na pomoč Ministrstva za gospodarstvo, ki naj bi prispevalo velik delež denarja za gradnjo. "Ministrstvo za gospodarstvo ima trenutno odprt razpis v višini 10 milijonov evrov za tovrstne projekte. Mi se bomo na ta razpis prijavili. Omejitev je 2 milijona evrov oz. največ 60 odstotkov soinvestitorskega deleža," je povedal Šrot, ki tudi pravi, da bodo na ta način pokrili 60-70 odstotkov investicije.

Viseči most naj bi doživljajsko in vsebinsko povezal mestno jedro s Starim gradom.

Povečanje prepoznavnosti mesta

Viseči most med Grajskim in Miklavškim hribom naj bi bil med najdaljšimi mostovi tibetanskega stila na svetu. Z njim si v celjski občini želijo povečati prepoznavnost mesta v svetu ter v knežje mesto privabili številne nove turiste. Trenutno jih v mesto poleg drugih znamenitosti privabljata predvsem čudovit Celjski grad in zgodba legendarne svetovne popotnice, domačinke Alme Karlin.

Župan pravi, da se bo čez viseči most mogoče sprehoditi že prihodnje leto, a če denarja ne bodo dobili, se gradnja ne bo začela.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord