Uredništvo | 29. 9. 2023, 14:59

Novi televizijski program Direkt TV? Preverili smo, ali bodo ljubitelji alternativnih teorij v Sloveniji res dobili svojo televizijo

Profimedia/fotomontaža

Po navedbah domnevnega ustanovitelja novega programa naj bi jih slovenski operaterji že vključili v svoje programske sheme ...

Slovenski ljubitelji psevdoznanstvenih teorij in teoretiki zarot naj bi v teh dneh dobili svojo televizijo, če gre verjeti napovedim Sama Kozarja, Črnjana, ki se na družbenih omrežjih predstavlja kot Samo Sam in po lastnih besedah "z več somišljeniki" stoji za domnevnim novim medijskim projektom - televizijskim programom Direkt TV.

"S svojo ekipo odpiram novo medijsko hišo in vsak dan ob 19. uri me boste lahko gledali na novem programu Direkt TV. Prav vsi slovenski TV operaterji vključno s Telemachom in Telekomom so nas dodali v svojo programsko shemo," je Kozar že avgusta zapisal na Facebooku, njegovim trditvam pa so nekateri posamezniki nemudoma nasedli. 

Objavo je Kozar podkrepil s fotografijami, ki naj bi ga prikazovale v televizijskem studiu in pri vizažistki.

Številne dvomljive trditve

Navedel je informacije, da nova televizija nastaja s pomočjo češke družbe Mafra Media Group, ki naj bi projekt večinsko financirala. Gre za eno največjih čeških medijskih družb, zato so bile trditve o domnevnem financiranju vprašljivih in pogosto nesmiselnih teorij nenavadne že na prvi pogled

Kozar je v objavi napovedal, da ga bodo lahko gledalci na televizijskih zaslonih vsak dan spremljali že od konca avgusta in dejal, da bo televizija pokrivala "vsakodnevne novice, šport, politiko, gospodarstvo in še mnogo več". Njegova napoved se ni uresničila. V objavi z začetka septembra je nato zapisal: "Z ministrstva smo prejeli še zadnje dele dokumentacije, ki nam omogoča začetek našega delovanja. Prav tako smo dokončno sklenili pogodbeno razmerje s Telekomom."

Doktorat iz fizike in ploščata Zemlja?

V vmesnem času je napovedal "intervju s človekom, ki ima doktorat iz fizike in na znanstveni ravni zelo podrobno razlaga o zelo perečih temah", nato pa objavil posnetek, na katerem anonimni intervjuvanec, ki naj bi bil doktor znanosti, trdi, da je Zemlja ploščata in razpreda o kopici drugih, že ničkolikokrat ovrženih teorij zarot.

Očitno zavajajoč intervju s številnimi absurdnimi trditvami je na družbenih omrežjih delilo več sto uporabnikov.

Nekaj dni pozneje je šel še korak dlje. Znova je napovedal začetek predvajanja in celo objavil domnevno uvodno špico v novice televizijske hiše Direkt TV. Vanjo so dokaj pomenljivo vključene besede: "Kaj pa, če je vse res?" 

Pretepli naj bi ga zamaskirani neznanci

Pred napovedanim začetkom predvajanja se je nato znova zapletlo: "Dragi Direktovci, na žalost smo morali prestaviti datum začetka televizijskega programa Direkt TV, saj so me dva dni pred predvidenim začetkom vklopa v živo brutalno pretepli neznanci. Dogodek se je zgodil 16. septembra ob 23.15 na glavni železniški postaji v Ljubljani," je na Facebooku zapisal kozar. Dodal je svojo fotografijo, na kateri je okoli njegovega očesa videti modrico.

Napad je po njegovih besedah vodil zamaskirani neznanec, ki naj bi drugim napadalcem "ves čas ponavljal in kričal", naj ga udarijo "direkt na gobec." Zveni pretresljivo, a zdi se, da je tudi ta zgodba luknjasta kot švicarski sir. V objavi je med drugim namignil, da zadevo preiskuje policija, vendar je iz sporočila za javnost Policijske uprave Ljubljana za tisti datum razvidno, da v prestolnici takrat niso obravnavali nobenega fizičnega napada.

Slovenski operaterji za Direkt TV še niso slišali

Ali je v trditvah, da so domnevni novi televizijski program dodali v svojo programsko shemo, kaj resnice, smo vprašali televizijska operaterja Telemach in Telekom. Pri Telemachu so pojasnili, da takšne novoustanovljene medijske hiše ne poznajo.

"O morebitno novoustanovljeni medijski hiši nismo obveščeni in posledično tudi ni uvrščena v našo programsko shemo. O vseh novih programih sicer naše uporabnike vedno obveščamo," so zapisali.

Podobno so odgovorili s podjetja Telekom, s katerimi naj bi Direkt TV po Kozarjevih besedah že dokončno sklenili pogodbeno razmerje. "Doslej nas z navedene televizije niso kontaktirali, tako da program tudi ni uvrščen v našo programsko shemo," so sporočili in s tem tudi oni potrdili, da gre pri domnevnem novem mediju predvsem za serijo neresničnih in zavajajočih trditev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol