N. V. | 6. 6. 2023, 12:00 | Vir: STA

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike trdi, da je zgodba o nasilju nad pacienti napihnjena

Profimedia

Paciente naj bi pretepali in vlekli za moda. Oglasil se je direktor bolnišnice.

Pred dnevi so v javnosti zaokrožila pričevanja o nasilju nad pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Pacienti, njihovi svojci in več zaposlenih je trdilo, da paciente v bolnišnici pretepajo po telesu in vlečejo za moda.

Zdaj se je oglasil direktor bolnišnice Bojan Zalar, ki je doslej vse očitke zavračal. Danes je predstavil delo klinike ter odgovarjal na očitke o domnevno neprimernem odnosu do pacientov klinike.

Je zgodba o nasilju napihnjena?

Meni, da je zgodba o nasilju napihnjena: "Morda me mediji napačno razumevajo, da branim kliniko, da nekaj prikrivam. Pa vendar imam občutek, kot da sta dva pola."

Tamino Petelinšek/STA

Trdi, da ima psihiatrija veliko nadzorov, toliko jih nima nobena institucija. "Mi ne moremo niti ene resne hospitalizacije ali grobe hospitalizacije speljati, če za to ne da soglasja sodišče. Tukaj samovolje skorajda ni," je povedal in dodal, da so na njihovi strani vsi argumenti. "Argumenti na drugi strani, ki nam jih očitajo, pa so po našem pojmovanju na trhlih tleh," je še povedal Zalar.

Vodja zdravstvene nege na sprejemnem oddelku Nataša Mikez je ocenila, da bi se, če bi se dogajale nepravilnosti ali agresivno vedenje do pacientov, vedno oglasil kateri od zaposlenih. Enakega mnenja je tudi Zalar, ki je pojasnil, da je na sprejemnem oddelku v vsakem timu od šest do osem zaposlenih, ki bi težko "zadržali skrivnost".

Lažno zgodbo naj bi si izmislili, da bi očrnili vodstvo klinike

Sprva je imel dvome o svojih zaposlenih, a zadnjih nekaj dni je prepričan, da se nasilje v ljubljanski psihiatrični kliniki ni dogajalo. Dejal je, da je opravil več pogovorov s 16 zaposlenimi. Spraševal jih je, kaj se je dogajalo.

Iz vseh pogovorov sklepa, da so zgodbe napihnjene. Nihče od tistih, ki so pričali o nasilju, ni omenil imen tistih, ki bi naj pacientom škodovali.

Zalarja skrbi, da so zgodbe povsem izmišljene. Zaskrbljen je, da so si zgodbe o nasilju nad pacienti izmislili zaposleni ali nekdanji zaposleni, da bi očrnili vodstvo klinike.

Na kliniki nadzor

Čeprav o navedbah dvomijo, si želijo, da se dobro preiščejo, da ne bo sence dvoma nad njihovim delom. Tako nadzorom na kliniki ne nasprotujejo, želijo le, da bi bili opravljeni korektno.

Zalar meni, da je zdaj na potezi policija. Vsi, ki so govorili o nasilju, bi morali, če so mu bili priča, to naznaniti policiji, je poudaril. "Če se nekoga na oddelku duši z blazino, ko je nemočen, je to kaznivo dejanje. Če tisti, ki to vidi, tega ne prijavi, je soudeleženec kaznivega dejanja," je opozoril.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord