8. 6. 2023, 17:45 | Vir: STA

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike: "V tem primeru me ne bo potrebno pozivati, poslovil se bom sam"

STA

Minister za zdravje je Zalarja pozval k odstopu, saj je razočaran nad javnimi nastopi direktorja oziroma nad njegovo "popolnoma nedostojno komunikacijo".

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar je v odzivu na poziv ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana k odstopu zapisal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. "V tem primeru me ne bo potrebno pozivati, poslovil se bom sam," je dodal.

"Svoje naloge direktorja opravljam dobro, celoten tim klinike je zavezan delu, motiviran in odlično strokovno usposobljen. Za svoje bolnike skrbimo predano in po najboljših močeh. Naši strokovni rezultati so odlični, dokazljivo tudi v širšem mednarodnem primerjalnem okolju, dobre so tudi naše finančne bilance, saj smo ena redkih zdravstvenih ustanov, ki že vrsto let posluje pozitivno," je v odzivu zapisal Zalar.

STA

Ne bo pa odstopil "na temelju govoric, nepreverjenih izjav in zavajajočih informacij". "Tega ne bom storil zaradi osebne in strokovne integritete ter zaradi zaščite psihiatrične stroke pred grobimi posegi politike v njeno delovanje vsakič, ko se v javnosti pojavijo domneve in govorice," je zapisal.

Zatrdil je, da so na kliniki vse informacije o očitanih domnevnih incidentih večkrat in podrobno preverili in pri tem doslej niso pridobili indicev, ki bi očitkom pritrjevali. "Kot direktor sem v minulih letih na vsak najmanjši indic odstopanja od strokovnih smernic reagiral hitro, strogo in učinkovito. Ne morem in ne bom pa posegal v delo sodelavcev zgolj zaradi pavšalnih informacij v javnosti in pritiskov," je navedel.

Profimedia

Minister za zdravje ga je pozval k odstopu

Veseli ga, da je minister tudi zdravnik in ve, "da dobro razume, kakšne posledice imajo takšna ravnanja za zdravstveni sistem". "Žal so zakonitosti sveta politike takšne, da strokovni argument nima nikakršne veljave. Kljub temu predlagam, da opravimo sistemski nadzor, vključno s strokovnjaki iz tujine, tako kot je minister že napovedal v pričetku tedna," je zapisal Zalar.

Spomnil je, da je na pobudo ministra sam pozval tudi zdravniško zbornico, naj opravi strokovni nadzor nad delom klinike. Podal je tudi ovadbo zoper neznanega storilca, da tudi policija ugotovi, ali je bilo karkoli narobe. "Predlagam, da zadnjo besedo rečemo, ko bosta navedena dodatna eksterna strokovna nadzora opravljena. Če se izkaže, da naša klinika ali jaz kot direktor svojega dela nisem opravljal skladno z najvišjimi strokovnimi standardi, bom odšel sam in me k temu ne bo potrebno pozvati," je zaključil.

Minister za zdravje je namreč Zalarja pozval k odstopu, saj je razočaran nad javnimi nastopi direktorja oziroma nad njegovo "popolnoma nedostojno komunikacijo". Poleg tega je vlada na seji razrešila svoje predstavnike v svetu zavoda in imenovala nove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.