R. K. | 6. 1. 2023, 14:13

Diskriminacija v Sloveniji: natakarica odklonila postrežbo gostom, ker so bili Romi?

Žiga Živulović jr./Bobo

V dogodek, ki odmeva po Pomurju, se je vpletel tudi Zagovornik načela enakosti, ki je preveril vsa dejstva in ugotovil, kaj se je v resnici dogajalo.

V naselju Černelavci, ki leži v murskosoboški mestni občini, naj bi prišlo do diskriminatornega ravnanja natakarice v enem od tamkajšnjih gostinskih lokalov do Romov. Zaposlena jih namreč naj ne bi hotela postreči le zato, ker so Romi. S tem je po mnenju Zagovornika načela enakosti lokal kršil prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti.

Po ugotovitvah zagovornika so bili v pomurskem gostinskem lokalu trije gostje deležni diskriminacije na podlagi njihove osebne okoliščine narodnosti oziroma etničnega porekla. Zagovornik opozarja, da je kljub temu, da živimo v 21. stoletju, ko sta solidarnot in enakopravnost med temeljnimi vrednotami slovenske družbe, v Černelavcih prišlo do izjemno nespoštljivega odnosa in vedenja, ki ne sovpada z vrednotami slovenske družbe, navaja Sobotainfo.

Bor Slana/Bobo

Razlog naj bi bil pretep med skupino Romov

Ob tem je pojasnil, da je natakarica dejstvo, da trojice ne bo postregla, ker so Romi, pospremila z zaničevanjem in sovraštvom do te etnične skupine. Zagovornik je o dogodku prejel prijavo, v kateri je med drugim zapisano, da naj bi razlog, zakaj jih ne bo postregla, natakarica gostom tudi glasno zabrusila

Zaposlena v lokalu se je pri tem izgovarjala na pretep, do katerega je dan prej prišlo med skupino Romov. Ti naj bi se med seboj najprej sporekli, nato tudi stepli. Ob tem naj bi dodala, da bo, če postreže njim, morala postreči tudi preostalim Romom. Navedbe v prijavi je zagovornik v postopku ugotavljanja diskriminacije potrdil, so zapisali pri Sobotainfo.

Odvetnik omenjenega gostinskega lokala je zagovorniku pojasnil, da je natakarica postrežbo trojici odklonila, ker je bila prepričana, da je med njimi tudi oseba, ki je povezana s fizičnim napadom nanjo in pretepom, do katerega je prišlo v dneh pred dogodkom.

PU Novo mesto

Zagovornik dejstva preveril na policiji

A po navedbah omenjenega medija dokazi ne podpirajo natakaričine zgodbe, saj je zagovornik s preverjanjem podatkov na policijski upravi ugotovil, da v času pretepa v lokalu ni bilo nikogar od trojice gostov

Po navedbah zagovornika se s kaznovanjem oseb zaradi kršitev javnega reda in miru ali nasilja tudi sicer ne ukvarjajo lokal in natakarji, temveč je za to pristojna policija.

Na podlagi zbranih dejstev je tako zagovornik potrdil kršitev prepovedi diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, in sicer na podlagi osebne okoliščine narodnosti ali etničnega porekla, so zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec