Uredništvo | 4. 2. 2024, 20:01

Do kdaj bo premier še pustil, da mu ministrica pojasnjuje ozadje spornega nakupa?

Borut Živulović/Bobo

V televizijski oddaji Politično so se z gostoma pogovarjali o trenutni aferi številka ena v državi. 

Gosta tokratne oddaje sta bila novinarja Janez Markeš (Delo) in Gregor Repovž (Mladina). Na vprašanje voditeljice Tanje Gobec o tem, koliko časa bo še pravosodna ministrica lahko pojasnjevala premierju Robertu Golobu svoje razloge za to, da je podpisala nakup sporne stavbe, je Markeš odgovoril: "Zakaj bi premier hitel, zadevam je treba priti do dna," in obenem izrazil upanje, da bo Dominika Švarc Pipan od Goloba dobila čim več časa, da pojasni ozadje zadeve.

TV Slovenija/posnetek zaslona

Medtem je Repovž svoj vidik na zadevo takole pojasnil: "Imamo skesanca - ministrico, ki ne bo pristala na to, da bi za zamenjavo za drugo dobro službo to zgodbo prekril prah časa. S tem, ko premier podaljšuje neogotvost, izvaja pritisk tudi na predsednico SD Tanjo Fajon," je prepričan. Poudaril je, da razkritje pravosodne ministrice prvič Fajonovi daje tudi prilžonost, da ta postane dejanska predsednica stranke, ki jo vodi. "Skupaj z Dominiko Švarc Pipan bi lahko prišli zadevi do dna in sodelovali pri razkritju ozadja," je komentiral.

Bobo

V stranki SD vre

Ob tem je voditeljica iddaje izpostavila, da je Fajonova na udaru tudi znotraj svoje stranke. Bi to lahko povzročilo njen odhod, se je glasilo naslednje vprašanje? Markeš je dejal, da celotna zadeva o sodni stavbi cilja na širši kontekst dogajanja - ta po njegovem mnenju prav gotovo obstaja. "Kar je naredila Dominika, mi je všeč, saj je morala vedeti, v kakšno igro se spušča. Hotela je biti ministrica, zdaj je dobila račun in mora to prenesti." Svoj odgovor je dopolnil: "Švarc Pipanova je avtonomna oseba, ki je ocenila, da se tega ne gre. Kot državljan se strinjam z njeno namero, da razčisti strice iz ozadja, to bi moralo zanimati tudi premierja, da sam ne pade v kolesje, ki bi mu dirigiralo, kako naj deluje."

Žiga Živulovič jr./Bobo

 Zakaj ima generalni sekretar Žibert toliko podpore v stranki?

Repovž je na to vprašanje ocenil, da je že čas, da bi premier lahko odstranil funkcijo generalnih sekretarjev: "To se je izrodilo, to so neke pozicije iz prejšnjega časa. Neformalna moč, ki nastaja v zvezi z njimi, je nedopustna," je zaključil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord