R.S. | 15. 9. 2022, 14:10

Veliko povpraševanja po trenutno dostopnem cepivu, a k nam prihaja prilagojeno: kdaj se cepiti?

Profimedia

Epidemična slika se v Slovenija slabša, prvi epidemiolog države Mario Fafangel pa je povedal, ali je dobra ideja, da počakamo na prilagojeno cepivo.

Zdravstveni dom Ljubljana beleži povečano zanimanje za cepljenje proti covidu-19 s trenutno dostopnim cepivom. Zaradi povečanega zanimanja bodo naročili dodatne odmerke, prvi možen termin za cepljenje z dodatnim odmerkom zaščite pa je na voljo šele čez dva tedna, poroča N1

Trenutno dostopno cepivo deluje tudi proti koronavirusni različici omikron, podrazličici BA.1. Medtem ko je prva pošiljka cepiva (152 tisoč odmerkov Pfizerja in 33 tisoč Moderne) že prispela v Slovenijo, pa do konca meseca pričakujejo še od pol milijona do 700 tisoč odmerkov.

Že čez štiri tedne pa naj bi tudi v Sloveniji že prijeli prve odmerke cepiva, ki je prilagojeno zdaj prevladujočima podrazličicama omikrona BA.4. in BA.5.

Ta teden je najnovejše Pfizerjevo cepivo odobrila tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), v ZDA pa z njim že cepijo ljudi. Več o tem, katero cepivo izbrati, si lahko preberete v pogovoru z dr. Alojzom Ihanom.

Če se želite cepiti v Ljubljani, se je treba naročiti prek spletne strani zdravstvenega doma, pacienti pa se lahko za naročanje obrnejo tudi na recepcijo ZD Ljubljana-Center ali osebnega zdravnika.

Ne čakati na novo cepivo

Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19.

Bobo

"Nikakor ne gre čakati na novo cepivo," je dejal. Cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, je že na voljo za poživitveno cepljenje, je poudaril. Ob tem je dodal, da težji potek covida-19 preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ