11. 10. 2023, 17:13 | Vir: STA

Končno dobra novica za samozaposlene, ki so utrpeli škodo v poplavah (a ne za vse)

Profimedia

Pravijo, da kdor čaka, dočaka ...

Finančna uprava RS (Furs) je izplačala prvi del pomoči samozaposlenim po avgustovskih poplavah in plazovih. Za mesec avgust je pomoč prejelo 331 upravičencev v skupni višini 380.000 evrov. Upravičenci lahko sicer za pomoč za mesece od avgusta do vključno decembra zaprosijo najpozneje do 31. januarja 2024, so sporočili iz Fursa.

Višina pomoči

Finančna uprava je prva izplačila na podlagi prejetih izjav v septembru upravičencem, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje, nakazala v torek, so sporočili. Obrazec oz. izjava za izplačilo pomoči samozaposlenim zaradi avgustovskih ujm je na voljo na spletnem portalu in v mobilni aplikaciji eDavki.

Izjavo je treba prek eDavkov vložiti najpozneje do 31. januarja 2024 in za vsak mesec posebej.

Višina pomoči znaša 1200 evrov na mesec za samozaposlene, 760 evrov na mesec za samozaposlene v kulturi, ki so registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz državnega proračuna, ter 1020 evrov na mesec za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Kaj pa pogoji za izplačilo?

Upravičenec do te pomoči je samozaposlen, družbenik ali kmet, ki je opravljal dejavnost najmanj od 1. julija do uveljavitve tega zakona in mu bodo prihodki iz dejavnosti zaradi posledic avgustovskih poplav in plazov letos v primerjavi z lani upadli za najmanj 25 odstotkov.

Posnetek zaslona/Občina Komenda

Kot pogoj za izplačilo velja, da ta oseba na dan oddaje izjave nima neporavnanih zapadlih obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v višini 50 evrov ali več. Imeti mora tudi predložene vse obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih pet let do dne oddaje vloge.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord