N. Vo. | 16. 2. 2024, 13:04

Vesela novica za upokojence: februar prinaša višje pokojnine

Profimedia

Februarja se upokojencem obetajo višje pokojnine, poleg rednega zvišanja pa bodo prejeli tudi januarski poračun. O kolikšni vsoti govorimo?

Ta mesec bo izvedena redna uskladitev pokojnin, ki temelji na letnem sklepu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Uskladitev, ki se izračuna s posebno formulo, upošteva 60-odstotni delež rasti povprečne mesečne bruto plače in 40-odstotni delež rasti cen življenjskih potrebščin (inflacije) v preteklem letu.

Statistični urad je nedavno objavil, da je povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji lani narasla za 9,7 odstotka, inflacija pa je dosegla 7,4 odstotka. Po poročanju N1 bi redna uskladitev znašala 8,78 odstotka, kar izhaja iz izračuna, ki združuje omenjene odstotke rasti plač in inflacije. Končna odločitev o višini uskladitve bo znana po seji sveta Zpiza.

Za upokojence to pomeni, da bo povprečna pokojnina v februarju višja za približno pet evrov v primerjavi z januarjem, ko so pokojnine že bile delno usklajene za 8,2 odstotka. Poleg tega bodo v februarju izplačani tudi poračuni za januar, ki predstavljajo 0,58-odstotno razliko med redno februarsko in delno januarsko uskladitvijo.

Pokojnine so bile po posivih upokojenskih organizacij v zadnjih dveh mesecih prejšnjega leta že bile nekoliko povišane, in sicer za 1,8 odstotka.