J. B. | 27. 3. 2023, 16:01

Dobrosrčna predsednica države: Nataša Pirc Musar pomilostila dva zapornika (poglejte, zakaj)

Profimedia

Na prostost odhajata tuja državljana, ki sta bila zaprta v slovenskih zaporih.

Dobri štirje meseci so minili, kar je na predsedniški stolček v Sloveniji sedla Nataša Pirc Musar. Naslednica Boruta Pahorja je na začetku svojega mandata precej prisotna v slovenski javnosti in tudi medijih, zdaj pa si je pozornost prislužila tudi z odločitvijo, ki precej odmeva.

Nataša Pirc Musar je podpisala ukaz o pomilostitvi dveh zapornikov.

Na prostost po zaslugi predsednice odhajata 46-letni ukrajinski državljan Valerij Arakčejev in 33-letni srbski državljan Nemanja Kuzmanović. Oba sta bila z zaporom kaznovana zaradi prepovedanega prehajanje meje, Ukrajinca so za rešetke poslali za dobra tri leta, Srba za slabi dve leti.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Gre za prvi pomilostitvi predsednice republike," so za Žurnal24 potrdili v uradu Nataše Pirc Musar in pojasnili, da je bil Arakčejev pomiloščen tudi oziroma predvsem za to, ker se bo v Ukrajini pridružil tamkajšnji vojski

Izrečena mu je bila pretirana kazen

"V prvem primeru se je predsednica za pomilostitev odločila na podlagi ocene komisije za pomilostitve, da je bila obsojencu izrečena pretirana kazen. Pri presoji je upoštevala tudi trenutno dogajanje v Ukrajini in željo obsojenca, da pomaga svoji domovini."

Profimedia

"V drugem primeru pa je predsednica odločitev sprejela na podlagi opozorila člana komisije za pomilostitve o strokovno vprašljivem zviševanju predpisanih kazenskih sankcij v primerih storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje. Te so se namreč od leta 1994, ko so bile za ta kazniva dejanja predpisane kazni zapora v razponu od meseca dni do treh let, zvišale tako, da so sedaj najvišje predpisane kazni za to kaznivo dejanje predpisane v višini, kot so predpisane za npr. kaznivo dejanje uboja," so dodali v uradu predsednice Republike Slovenije.

Največ jih je pomilostil Milan Kučan

V zgodovini samostojne Slovenije je že večkrat prišlo do predsedniških pomilostitev zapornikov. Rekorder je Milan Kučan, ki je v 10 letih pomilostil 200 oseb, Borut Pahor je v enakem obdobju podpisal le osem pomilostitev. Janez Drnovšek je osvobodil 99 zapornikov, Danilo Türk 19.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol