Nika Vajnhandl | 5. 4. 2022, 08:36

Ste že prejeli informativni izračun dohodnine? Bodite pozorni - predvidene so tudi kazni!

Profimedia

V prvih dneh aprila bo kar 989.325 zavezancev od finančne uprave prejelo informativne izračune dohodnine za leto 2021.

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga finančna uprava na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oziroma zavezanci za dohodnino.

Ko zavezanec prejme izračun, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, v določenem času postane odločba, je Finančna uprava Republike Slovenije sporočila v sporočilu za javnost.

Kaj pa, če podatki niso pravilni?

V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi, ali pa je njegova davčna obveznost prenizko oziroma previsoko ugotovljena, mora najpozneje do 3. maja 2022 podati ugovor, poziva Finančna uprava Republike Slovenije.

V nasprotnem primeru zavezanec stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 evrov do 400 evrov.

Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evra.

Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika - do 1 evra - pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

Ne pozabite!

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Pomembni datumi za vse, ki ste v prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za leto 2021

Glede na datum odpreme 31. marec 2022 se bo rok za ugovor iztekel 3. maja 2022, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na plačilni račun do 31. maja 2022.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol