R. K. | 1. 5. 2023, 09:39

Dolenjcem so se zjutraj stresla tla pod nogami: ste tudi vi čutili potres?

Profimedia/Arso/posnetek zaslona/fotomontaža

Nekatere Slovence je še pred prvomajsko budinico zbudila mati narava.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 5.14 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 45 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Trebnjega.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Trebnjega, Mirne Peči in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Arso/posnetek zaslona

Kako ravnati ob močnejšem potresu?

Slovenija leži na potresno nevarnem območju, zato je dobro vedeti, kako ravnati med potresom in po njem. Pri upravi za zaščito in reševanje so zapisali, da najboljšo zaščito pred potresom omogoča stavba, ki je bila zgrajena in kasneje vzdrževana po načelih potresno odporne gradnje. Med potrestom se je najbolje zateči na varno mesto, na primer pod trdno mizo, med podboji vrat ali ob notranjih nosilnih stenah.

Hkrati se je med potresom pomembno izogibati zunanjim in predelnim stenam, dimnikom in opekam, večjim steklenim površinam, velikim omaram in mestom, od koder lahko padejo stropna razsvetljava in težki predmeti. 

Arhiv Občine Kobarid

Čemu vse se je treba izogibati?

Če začutimo potres, je pomembno, da ostanemo mirni, prekinemo svoje dejavnosti in ustrezno ukrepamo. Opozarjajo tudim naj med potresom ne tečemo iz stavbe ter se izogibamo dvigalu in stopnicam. Odsvetujejo tudi skakanje čez okna in priporočajo, da si zaščitimo glavo.

Če nas potresni sunek ujame na prostem, se moramo izogibati stavbam, zidovom, drevesom, telefonski in električni napeljavi, ulični razsvetljavi, prometni signalizaciji, daljnovodom, nadvozom, podvozom, mostovom in predorom, rečnim brežinam in obalam, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord