N. V. | 20. 9. 2023, 13:56 | Vir: STA

Poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje vodstva: žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci mariborskega doma za starejše

Sobotainfo/Bobo

Zaposleni v domu so anonimno sporočili nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v ustanovi. Svojci so ogorčeni.

Skupina zaposlenih v Domu Danice Vogrinec naj bi se obrnila na novinarje revije Jana in jih obvestila o številnih nepravilnostih v domu za starejše v Mariboru. Opozarjajo na domnevno poniževanje, ustrahovanje in neukrepanje vodstva, kar naj bi privedlo do apatičnosti in obupa med zaposlenimi.

Žrtve slabih razmer naj bi bili tudi oskrbovanci. Trdijo, da se je v domu dogajalo veliko nasilja zaposlenih nad oskrbovanci, a se je vse pometlo pod predpražnik, "ker so to počeli taki, ki so si to lahko dovolili in jih je ščitil direktor".

Dogajalo naj bi se hudo nasilje

Zaposleni v domu starejših naj bi stiskali in zvijali roke oskrbovancem – celo polomili naj bi jim dlančne kosti.

Nasilje pa oskrbovanci naj ne bi doživljali samo od zaposlenih v domu za starejše. Pet mesecev nazaj je umrla Marija, ki je bivala je na oddelku, kjer naj bi bil zagotovljen 24-urni nadzor. Marijo naj bi fizično napadel svojec ene od stanovalk v domu. Napadel naj bi jo trikrat, nazadnje pa je vsa v modricah ter celo na šivanju glave in posegu v bolnišnici, umrla. Vodstvo doma naj bi za nasilnega svojca vedelo, a nasilja niso preprečili: "Direktor bi pred nasilnim obiskovalcem moral zaščititi že zaposlene, a je le izjavljal, da nič ne more."

Slabe razmere

Ne le nasilje, v domu starejših naj bi bile slabe razmere že nasploh. Čeprav marsikateri oskrbovanec doplača precej denarja za balkon, pa ga sploh ne more koristiti, ker so postelje preširoke, da bi nepokretnega človeka spravili na zrak: "V domu so nepokretni, ki nimajo nikogar in niso bili na zraku več kot tri leta."

Miloš Vujinovič/Bobo

Oskrbovanci naj bi bili v istih plenicah tudi po 15 ur. Zaposleni tam razložijo, da varovancu pripadajo tri ali izjemoma štiri plenice na dan. Zadnjo plenico jim menjajo okoli 16.30, ob koncu tedna pa se nameščanje nočnih plenic zgodi celo že ob 16. uri. Tako so lahko ljudje ob koncih tedna v eni plenici tudi od 16. ure vse do naslednjega jutra. Starostniki z mokro plenico postanejo nemirni, in če so preveč nemirni, trgajo, se poskušajo sleči, jih spravijo v pajac, da se ne morejo sleči – ali pa celo dobijo pomirjevalo.

Delavke z minimalnimi dohodki nemalokrat celo s svojim denarjem kupujejo baterije za TV-daljince, šampone ... "In to skrivamo pred vodstvom, ker bi ponorelo."

A zgodilo in spremenilo se ni nič, trdijo zaposleni v domu: "Marsikdo je odšel, ker tega ni mogel gledati."

Lažne obtožbe?

Zaposleni v Domu Danice Vogrinec Maribor so ogorčeni nad medijskimi navedbami o domnevnih nepravilnostih v tem domu za starejše. Poudarjajo, da se stalno po vseh svojih močeh trudijo za dobrobit stanovalcev. Prepričani so, da so očitki lažni, podporo pa so jim danes izrekli tudi svojci nekaterih stanovalcev.

"Zelo sem žalostna, da se tako piše o nas. To delo opravljam že 30 let pošteno in iz srca, rada imam varovance in oni imajo radi mene. Vsi se kljub zahtevnim razmeram trudimo po najboljših močeh, potem pa nas nekdo kar tako popljuva. In to anonimno! Če govoriš resnico, potem povej svoje ime in priimek," je dejala strežnica Lidija Milanovič.

Tudi njeni sodelavci in sodelavke so izražali razočaranje nad takšnim "blatenjem", zaradi česar trpijo tudi njihovi svojci. "Anonimnež je povsem izničil ves naš trud in delo," je dejala Nevenka Krajnc.

Priznavajo sicer, da se lahko kdaj zgodi tudi kakšen neljubi dogodek, a da so ga vedno poskušali rešiti v dobro stanovalcev doma. Da bi se dogajale takšne nepravilnosti, kakršne opisuje članek v Jani, pa odločno zanikajo.

Svojci stanovalcev Doma Danice Vogrinec so ogorčeni

Zlatko Kauran, ki ima v tem domu mamo, je povedal, da so z oskrbo zelo zadovoljni. "Ne dopuščam, da nekdo govori grdo o teh ljudeh, ki postorijo vse, da so naši svojci na lepem. Na lepem v času, ko odhajajo," je dejal.

Miloš Vujinovič/Bobo

Drago Naberšnik je povedal, da je njegova mati bivala v Domu Danice Vogrinec 12 let. "Dobro poznam ljudi, ki delajo tu. Zelo srčni so, predano in kakovostno opravljajo svoje delo. Čeprav moje mame ni več, se čutim dolžnega, da jih podprem v tem neprijetnem trenutku, ki se je, kako zanimivo, zgodil tik pred izborom direktorja za prihodnje mandatno obdobje," je dejal.

Odzval se je direktor doma

Nad "medijskim pogromom" nad Domom Danice Vogrinec je razočaran tudi direktor doma Marko Slavič. "V domu nimamo nobene prijave o grdem ravnanju zaposlenih s stanovalci, kaj šele o nasilništvu. Kvečjemu prejemamo le pohvale. Zato smo zgroženi in si takšnih manipulacij ne bomo dovolili," je dejal.

Meni, da bo dogodek še dodatno združil zaposlene. "Mi bomo še boljši, pa če je to komu všeč ali ne. Ne bomo popustili. Je pa skrajno neodgovorno, da zaposleni po težko opravljenem delu nosijo domov še breme tako krivičnih obtožb," je dejal.

Slavič je sicer povedal, da so imeli pred nekaj meseci v domu primer nasilnega svojca, v zvezi s katerim so že bili opravljeni vsi nadzori, ki so po njegovih besedah pokazali ustrezno ravnanje doma.

Potrdil je pa tudi, da se je prijavil na razpis za nov mandat direktorja. Rok za oddajo kandidatur se je iztekel v soboto.

Odzval se je tudi minister za solidarno prihodnost

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v odzivu na članek v Jani v torek pozval Dom Danice Vogrinec, da se opredeli do očitkov. K pojasnilu in opredelitvi je ministrstvo pozvalo tudi socialno inšpekcijo, častno razsodišče pri Socialni zbornici Slovenije in ministrstvo za zdravje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol