J. Z. | 12. 9. 2022, 17:26

Dom je za ženske najbolj nevaren kraj, razkriva grozljiva statistika umorov

Profimedia/fotomontaža

Slovenijo pretresajo številni tragični primeri družinskega nasilja, v katerih so žrtve večinoma ženske. Gre za velik družben problem, ki ga lahko rešimo le s prijavami nasilnežov, saj ti stopnjujejo agresijo, če okolica tolerira njihovo ravnanje. 

Minuli teden sta pretresla dva primera umorov - na Goričkem je moški pred otrokoma ubil svojo izvenzakonsko partnerko, v ljubljanskih Mostah je starejši moški najprej ubil svojo ženo, nato pa sodil še sebi. Na tragične dogodke se je odzvala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki je zapisala, da je "dom za ženske žal najbolj nevaren kraj, saj na leto beležimo med pet do sedem umorov v intimno partnerskih odnosih - femicidov."

Bobo

Poudarila je, da samo prijava ustavi nasilneža, saj ta stopnjuje agresijo, če okolica tolerira njegovo ravnanje. Da dosežemo ničelno toleranco do teh dejanj je ključno ozaveščanje, saj gre za velik družbeni problem. "Obravnava kaznivega dejanja nasilja v družini je ena naših prednostih nalog in razmišljanj za morebitno spremembo zakonodaje," zagotavlja ministrica. 

Nasilje je potrebno prijaviti, lahko tudi anonimno. Ni pomembno, komu: policiji, zdravniku, centru za socialno delo, nevladnim organizacijam ... "Zato je tako pomembno osveščanje celotne družbe, da dejansko dosežemo ničenlo toleranco do teg dejanj. Tu bomo tesno sodelovali s civilno družbo in nevladnimi organizacijami s tega področja," je sklenila Bobnarjeva. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord