STA/Uredništvo | 5. 2. 2024, 21:15

Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila svoj odstop

RTV/Posnetek zaslona

Kako se bo odzval Robert Golob in ali bo odstop ministrice sprejel, še ni znano.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je po današnjem sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom razkrila, da je Golob ni pozval k odstopu, je pa bila ona tista, ki je po premisleku njemu ponudils svoj odstop. Ali bo predsednik vlade odstop sprejel, še ni znano. "Gotovo si bo tudi sam vzel čas za premislek," je ministrica nocoj dejala v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija.

Borut Živulović/Bobo

Kot je dejala, sta se oba strinjala, da ostane na položaju, dokler bo potrebno, da se "situacija resnično razčisti, predvidoma dva do tri tedne".

S predsednikom vlade se je večkrat sestala

Ministrica se je namreč v zadnjih tednih znašla v središču očitkov o odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. V preteklih dneh je večkrat poudarila, da sicer sprejema objektivno odgovornost, a na položaju vztraja vsaj do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem je bila, kot pravi, zavedena. Ob tem je očitke usmerila tudi v nekatere člane SD, predvsem vpletanje generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Borut Živulović/Bobo

V zadnjih dneh se je z namenom razčiščevanja vseh okoliščin posla tudi večkrat sestala s predsednikom vlade, nazadnje danes, ko mu je torej ponudila svoj odstop. Kot je Švarc Pipanova dejala v oddaji Marcel, je hvaležna premierju, da ji je dal "čas in možnost, da preverim sume nepravilnosti in jih tudi razkrijem javnosti".

Odločitev o njeni politični usodi zdaj v Golobovih rokah

"Zelo mi je žal, da mi vodstvo moje lastne stranke SD ni dalo te možnosti, sprašujem se zakaj, čeprav sem jim to sama tudi predlagala," je izpostavila Švarc Pipanova. Ob opazovanju napetosti tako v koaliciji kot tudi v sami stranki ter očitkih o oklepanju ministrskega stolčka, zakrivanju sledi in vpletenosti v posel, pa je sklenila, da je najustrezneje, da predsedniku vlade ponudi svoj odstop. Odločitev o njeni politični usodi je zdaj v njegovih rokah, je dejala.

Borut Živulović/Bobo

K odstopu je Švarc Pipan sicer pozvala tudi njena stranka SD, premierja Goloba pa, naj predlaga njeno razrešitev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord