Uredništvo | 26. 9. 2023, 07:00

Nesprejemljivo? Sobo oddajo za 40 evrov mesečno, v zameno pa pričakujejo ...

Instagram/domozlom/posnetek zaslona

"To ni 'Domozlom', temveč 'Vladozlom', je sporen nepremičninski oglas komentiral eden od uporabnikov Instagrama.

Nepremičninski portali in skupine so v preteklosti že zabeležili oglase, v katerih najemodajalec oddaja sobo v zameno za določeno število ur, ki bi jih najemnik namenil za skrb ali druženje s starejšo osebo, ki prav tako živi v stanovanju.

Tovrstni oglasi so razdelili javnost, saj se zdi nekaterim to dober primer medgeneracijskega sobivanja, ki mlajši osebi hkrati olajša bivanjsko stisko, za druge pa je oddaja stanovanja pod tovrstnimi pogoji hinavsko izkoriščanje, kajti skrb za starejšo osebo je težko omejena na fiksno število ur, pa tudi če gre samo za "nedolžno" prošnjo za vsakodnevno kuhanje kave ali pripravo zajtrka.

Podobno se je zgodilo pri oglasu, ki se je na enem od slovenskih nepremičninskih portalov pojavil nedavno, poobjavil pa ga je tudi Instagram profil Domozlom, na katerem so zbrani najbizarnejši oglasi za nepremičnine, bodisi zaradi visoke cene bodisi zaradi neobičajnih zahtev najemodajalcev.

14 kvadratov veliko sobo v naselju Podgorica pri ljubljanskih Črnučah lastniki oddajo za pičlih 40 evrov, a pod naslednjimi pogoji: namesto najemnine se 12 ur na mesec pričakuje varstvo dveh oseb s posebnimi potrebami, starih 26 in 28 let.

"Ne glede na leta sta v bistvu otroka," so še zapisali najemodajalci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by domozlom (@domozlom)

Nemalo tistih, ki so se ob objavo spotaknili, se je poleg izpostavljanja dejstva, da gre za delo na črno, vprašalo, ali je oskrbo oseb z motnjami v razvoju sploh legalno prepustiti naključni osebi, ki za to nima kompetenc. Tovrstne osebe namreč večinoma potrebujejo institucionalno varstvo.

Kljub temu pa so imeli nekateri razumevanje tudi za avtorja oglasa. "Ne vem, če si ta oglas zasluži objavo na vaši strani, je absolutno premalo podatkov za očrnitev osebe, ki je oglas objavila. Ne poznamo situacije, ne vemo, kaj bi to 12-urno delo zajemalo in po kakšnem kriteriju bodo izbrali najemnika. Bodite malo bolj življenjski in sočutni, tudi do staršev otrok s posebnimi potrebami," je zapisala uporabnica.

Žebljico na glavico pa je zadel uporabnik, ki je dodal: "Še en razlog več, da se čim prej sprejme zakon o dolgotrajni oskrbi. Socialno varstvo je tako na psu in kadrovski manko tako velik, da starši hendikepiranih otrok iščejo vse možne načine, da bi si pomagali. Bolj kot Domozlom je tole Vladozlom."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord