12. 4. 2022, 20:53 | Vir: STA

Drago Jančar: "Pisatelji razlagamo sanje, izmišljujemo si jih in to se dogaja tudi v tem romanu"

Profimedia

Zgodba, ki se dogaja v povojnem Mariboru prepleta zgodovinske dogodke, sanjske prizore, biblijske zgodbe in otroške spomine protagonista Danijela. Lahko v njem najdemo tudi delčke pisateljevega življenja? 

Pisatelj Drago Jančar je v Mariboru predstavil svoj najnovejši roman Ob nastanku sveta

"Vsak nov roman je nastanek novega sveta. Tako kot je vsako življenje, ko se začne, nov svet, nov kozmos, ki nastane. Zmeraj znova je težko začeti, vsakokrat je veliko omahovanj, nejasnosti. Ob tem romanu se mi je to ves čas dogajalo, zato se je tudi nekaj časa vlekel," je pisatelj povedal na dogodku v polni Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guillaume N (@dalecooper123)

Zadovoljen je, da roman, ki je letos izšel pri založbi Beletrina, predstavlja v rojstnem mestu. "Čeprav že dolgo živim drugje in hodim po svetu, a nekaj se dogaja, da me vsaj literatura zmeraj znova potegne nazaj domov," je dejal.

Ob nastanku sveta je po navedbah založbe zgodba o odraščanju in o svetu, ki ga še ni in mu je "določeno" nastati šele pred našimi očmi. V njej sledimo protagonistovi pripovedi o novi sosedi Leni, do katere Danijel razvije posebno simpatijo, in njeni ljubezenski zgodbi s tragičnim razpletom, ob katerem pomisli: "Zdaj vem, da je to velika zgodba življenja, odvija se v nešteto različicah od začetka sveta."


"Razmišljal sem o tem, da človek zmeraj znova postavi ves svet, ko se pojavi v tem svetu. In da se pravzaprav neke stvari, neki medčloveški odnosi, celo družbeni odnosi ponavljajo, nikoli na enak način, a v tisočerih milijonih variacij," je pojasnil pisatelj. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beletrina (@beletrina)

"Kdor bo hotel ta roman brati kot avtobiografijo ali kot roman o tem mestu, se bojim, da bo na napačni poti. Roman je sicer lociran tu, ampak jaz nisem pisatelj tipa genius loci, ki razlaga stvari svojega kraja," je povedal Jančar. Po njegovih besedah je to v prvi vrsti roman o fiktivnem junaku Danijelu, so pa v njem tudi "koščki mojega življenja".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kultura_tvslo

Danijela ni izbral naključno. "Danijel je svetopisemska figura, ki ga kralj pokliče na dvor, da bi mu razložil sanje. Pisatelji razlagamo sanje, izmišljujemo si jih in to se dogaja tudi v tem romanu," je na predvečer svojega rojstnega dne še povedal Jančar.

Dogajanje je postavljeno v čas po drugi svetovni vojni, ki je še vedno odzvanjala v družbi. "Vojna je posegla v vsako družino, v tem mestu še posebej. Čeprav so jo hoteli pozabiti, so ljudje ves čas govorili o njej... Svet je bil bolj surov, bolj brutalen, a hkrati tudi včasih bolj nežen, solidaren. Svet je bil močneje nabit s čustvi in vsem drugim. Ni drsel po površini življenja, ki ga je treba preživeti, ampak je bil napolnjen s tragičnimi, a tudi veselimi dogodki, ki so se ljudem globlje zarezali v njihova življenja, v njihovo zavest. In mi smo dediči tega časa, to je ostalo v nas, od tod so ti otroški spomini," je dejal.

"V romanu je bolj kot resnični dogodki, ki jih je tudi nekaj, neka atmosfera časa, v katerem sem živel. Tisti čas kot občutje sveta in mislim, da se je to na nek način prelilo v roman. Seveda ga pa zanaša tudi v najbolj fantastične zgodbe in izmišljije, ki pisatelja same od sebe potegnejo za seboj," je še povedal Jančar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol