2. 12. 2023, 21:51 | Vir: STA

Drava se razliva in lahko ponoči poplavi! (Razlivajo se tudi druge reke)

Bobo

Reka Drava lahko ponoči poplavi v manjšem obsegu vzdolž celotnega toka. Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strug, je zvečer na podlagi podatkov Arsa sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Drava se razliva vzdolž celotnega toka. Njen pretok na vtoku v državo trenutno znaša okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se bo v prihodnjih urah pričel zmanjševati, je v večernem hidrološkem poročilu zapisala Agencija RS za okolje (Arso).

Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strugo. Sava se razliva vzdolž celotnega toka na izpostavljenih mestih ob strugi. V zgornjem toku je že začela upadati, v okolici Ljubljane se je ustalila na okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa se njen pretok še povečuje.

Ljubljanica s pritoki v kraškem zaledju še narašča in se razliva. Razliva se tudi Savinja v spodnjem toku, vendar se njen pretok zmanjšuje. V manjšem obsegu se razliva tudi Dravinja, njen pretok pa se v spodnjem toku še povečuje. Tudi druge reke po Sloveniji imajo velike pretoke, le pretoka Mure in Sotle sta srednja. Naraščajo še reke v Pomurju, Kolpa v spodnjem toku in Krka, drugod po državi pa se pretoki rek zmanjšujejo.

V nedeljo bodo reke večinoma upadale. Naraščala bo Krka, Ljubljanica pa bo imela ustaljen pretok. Ojezerjene površine kraških polj se bodo povečevale. Vodnatost rek v večjem delu države bo velika, napoveduje agencija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol