19. 12. 2023, 16:16 | Vir: STA

Nekatere prebivalce Slovenije od novega leta dalje čakajo dražje položnice

Profimedia/fotomontaža

Podražili se bosta voda in komunala. 

Zneski na položnicah za pitno vodo in komunalne storitve za prebivalce Občine Ajdovščina bodo od 1. januarja višji za poldrugi odstotek. Za štiričlansko družino s povprečno porabo to pomeni za dober evro višji mesečni znesek.

Kot je po potrditvi novih cen na četrtkovi seji občinskega sveta Ajdovščina povedal direktor Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina (KSD) Luka Jejčič, bo položnica za štiričlansko družino s povprečno porabo 16 kubičnih metrov pitne vode višja za 1,07 evra oziroma 1,5 odstotka.

Profimedia

Pri tem se je cena oskrbe s pitno vodo znižala, cena ravnanja z odpadki in odvajanja odpadnih voda pa zvišala. "Te cene so še vedno daleč najkonkurenčnejše v regiji z izjemo čiščenja odpadnih voda. Slednje so nam v zadnjih letih zrasle predvsem zaradi preobremenitve industrije," je dejal Jejčič.

Dodal je, da bodo odslej cene poskušali spreminjati s koledarskim letom, tako da bi pravni subjekti lahko lažje pripravljali načrte za prihodnje obdobje, poleg tega se s 1. januarjem spreminjajo tudi najemnine in s tem omrežnine in ne bi bilo treba delati poračunov med letom.

Zaradi hitrega povečevanja industrije v Ajdovščini prihaja v zadnjih letih do preobremenitev centralne čistilne naprave v Ajdovščini. Zato so sredi letošnjega leta začeli industriji zaračunavati višje cene komunalnih storitev. S 1. junijem so preobremenitve zaračunali tistim, ki jih povzročajo. Tako da se bo cena za industrijo v prihodnjem letu gibala med 1,09 evra in 1,0 evra, medtem ko bo cena za občane 1,02 evra, je povedal Jejčič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol