R.S. | 20. 10. 2022, 11:08 | Vir: STA

Predčasna volilna udeležba boljša kot v zadnjih letih: drugi dan je glasovalo toliko posameznikov

Uredništvo

Predčasno glasovanje na tokratnih predsedniških volitvah poteka še danes do 19. ure na 96 voliščih po Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami. 

Drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah predsednika republike, v sredo, je glas oddalo 25.775 volivk in volivcev oziroma 1,52 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Prvi in drugi dan je skupaj predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev.

Udeležba na prvi dan predčasnih volitev je tokrat precej višja kot na zadnjih dveh predsedniških volitvah. Pred petimi leti je namreč v prvem krogu v prvih dveh dneh predčasnega glasovanja na volišča prišlo 18.902 volivk in volivcev oziroma 1,06 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Uredništvo

V vseh treh dneh skupaj je na volitvah predsednika republike leta 2017 predčasno glasoval 28.201 volivec oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, leta 2012 pa 23.350 volivcev oziroma 1,36 odstotka vseh.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je predčasnega glasovanja vse tri dni skupaj udeležilo 130.151 oziroma 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Predčasno glasovanje na tokratnih predsedniških volitvah poteka še danes do 19. ure na 96 voliščih po Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami, kot je Ljubljana, kjer predčasno glasovanje za vse okraje poteka na Gospodarskem razstavišču.

Glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča ni mogoče. Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, volivec za glasovanje potrebuje le osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol