11. 10. 2023, 08:53 | Vir: STA

Levičar o projektu drugega jedrskega bloka na Krškem: "Pomeni nizkoogljičen, stabilen in konkurenčen vir električne energije"

Bobo

V Krškem so po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Danijela Levičarja naklonjeni projektu drugega jedrskega bloka. Kot je dejal ob robu okrogle mize Prihodnost jedrske energije v Posavju, ki so jo v Krškem pripravili ob predvajanju filma Jedrska zdaj Oliverja Stona, Slovenija nima druge nizkoogljične možnosti.

V Sloveniji po letu 2035 oz. po "izhodu iz premoga" pri proizvodnji električne energije pričakujejo več kot 10 teravatnih ur "veliko luknjo", po Levičarjevi oceni pa je verjetno najboljši odziv na to drugi jedrski blok (Jek 2).
"Če želimo biti energetsko neodvisni in klimatsko nevtralni, je to verjetno tudi edini možen odziv na energetski izziv, ki ga Slovenija pričakuje," je Levičar pojasnil na torkovi okrogli mizi.

Po njegovim besedah je bila zaradi večje ozaveščenosti podpora jedrski energiji v Posavju vedno višja od podpore na državni ravni. O projektu Jeka 2 bo potrebno še naprej pregledno govoriti in ga primerno predstavljati, je izpostavil Levičar in dodal, da ga morajo zasnovati tako, da bo lokalno okolje pripravljeno z njim tudi živeti.

Profimedia

Jedrska energija del rešitve energetskega problema

V Krškem imajo več kot 40-letno izkušnjo sobivanja z Nuklearno elektrarno Krško (Nek). Z njo živijo in tudi čutijo pozitivne vplive, ki jih prinaša. Sicer pa jedrska elektrarna na ravni države po Levičarjevih besedah pomeni veliko več. "Pomeni nizkoogljičen, stabilen in konkurenčen vir električne energije tako za gospodinjstva kot gospodarstvo," je dejal.

Predsednik uprave Neka Gorazd Pfeifer je dozdajšnje sodelovanje z lokalno skupnostjo ocenil kot izjemno. Glede morebitne dokončne umestitve Jeka 2 pa ob pozitivnem odzivu lokalne skupnosti nima skrbi. Sicer pa meni, da se tudi javnost na ravni države nagiba v smer, da je jedrska energija del rešitve energetskega problema.

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je povedal, da je splošno razpoloženje glede umeščanja Jeka 2 v Posavju pozitivno. Meni tudi, da se bo v to smer nadaljevalo, predvsem z vidika vse večje potrebe in odvisnosti od električne energije. V projektu Jeka 2 vidi priložnost za nadaljnji razvoj občine. "Gre tudi za priložnost za mlajše generacije, za razvoj mesta in zaposlitve," je še povedal Kerin.

Bobo

Prvi odzivi pozitivni

Predsednica sveta mestne četrti Krško Tajana Dvoršek pa je opozorila, da dialoga o projektu Jeka 2 z lokalno skupnostjo še niso začeli. Na to se morajo v Mestni občini Krško začeti pripravljati, projekt pa predstaviti tudi manj obveščenim občanom, ki so jih po njenem do zdaj spregledali. Možnost sodelovanja pri načrtovanju in umeščanju Jeka 2 morajo dati tudi tem, je poudarila.

Prve odzive na projekt Jeka 2 je označila za pozitivne. Nič drugače pa ni pri zaupanju lokalne skupnosti do nuklearke in drugih jedrskih objektov, je zatrdila in dodala, da bo, ker so lokalna pričakovanja velika, potrebno počasi pripraviti določeno strategijo in začeti iskati kompromise. Vsem željam sicer načrtovalci projekta ne bodo mogli ustreči, je še dejala Dvorškova.

Torkov pogovor v Kulturnem domu Krško je pripravila platforma JedrskaSi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol