14. 10. 2023, 17:19 | Vir: STA

Nova dobrodelna akcija: s prodajo zapestnic pomagajo prizadetim v poplavah

Facebook/Eva Prepeva

Na vsaki zapestnici je drevo, simbol življenja. 

Društvo Humanitarček je zagnalo humanitarno akcijo Zapestnice upanja, s katerimi poskušajo pokazati solidarnost s prizadetimi v poplavah, hkrati pa zagotoviti sredstva za obnovo. Zapestnice, ki so avtorsko delo akademske slikarke Eve Ketiš, so naprodaj po 22 evrov. Celoten znesek bo namenjen nakupu gradbenega materiala.

Znesek 22 evrov je minimalna vsota, ki je potrebna za obnovo enega kvadratnega metra, ceno zapestnice pojasnjujejo v društvu. Kot so zapisali, bo razdelitev materiala potekala obratno sorazmerno s socialnim statusom in ob strogem preverjanju, kaj je nekdo že prejel, saj se želijo izogniti temu, da bi donacije prejemali vedno isti, najbolj ogroženi pa ne.

"Želimo si, da se zapestnica razširi med ljudmi in da se na tak način pokaže solidarnost, da je torej kot nek povezovalni znak," besede Blaža Petka iz društva Humanitarček povzema sporočilo za javnost.

Zapestnica je avtorsko delo akademske slikarke Eve Ketiš, ki ustvarja pod imenom Eva Prepeva. Vsaka zapestnica je unikatna, ročno izdelana iz gline, njihovo število pa je nekoliko omejeno. "A slikarka in lončarska mojstrica Eva Ketiš sporoča, da jih bodo pod njenim mentorstvom izdelovali dokler ne pade dol," so zapisali.

Izbor gline kot materiala za izdelavo zapestnice ima po njihovih navedbah v projektu pomembno simbolno vrednost, saj glina s svojimi lastnostmi že tisočletja simbolizira prenovo, nove začetke: "Obenem pa s svojimi lastnostmi kaže vse razsežnosti narave." Na vsaki zapestnici je drevo, simbol življenja. "Drevo življenja nas opominja, da nismo 'otoki', temveč smo globoko povezani s svetom okrog nas, ta pa nam omogoča našo rast, napredek in razvoj. Obenem pa drevo življenja simbolizira tudi ponovno rojstvo," so zapisali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol