La. P. | 22. 6. 2023, 19:00

Junaki 3. nadstropja potrebujejo vašo pomoč: mali borci bodo dobili nove, večje in lepše prostore, toda ...

Profimedia

Oddelek za otroke z rakom v 3. nadstropju ljubljanske Pediatrične klinike se že dlje časa sooča s prostorsko stisko, a se končno obeta prenova in dozidava, s katero bo pridobil približno 80 kvadratnih metrov dodatnega prostora.

Društvo Junaki 3. nadstropja sestavljajo starši otrok, obolelih za rakom, ki so se zdravili ali se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani.

Društvo je neprofitno, odvisno od donacij dobrih ljudi, vsa sredstva pa namenjajo izboljšanju življenja otrok z rakom in njihovih družin na področjih, kot so bolnišnična obravnava ter finančni in psihosocialni položaj družin obolelih otrok. 

Med drugim so do sedaj s pomočjo donatorjev in članov poskrbeli za nakup biompedančne tehtnice za hemato-onkološki oddelek, omogočili so glasbeno terapijo, na oddelku uredili akvarij in poseben prostor za težke pogovore med zdravniki in starši, prav tako so prispevali k spremembi zdravstvene zakonodaje, ki od novembra 2020 staršem omogoča brezplačno bivanje v bolnišnici.

A vse kaže, da je pred njimi največji projekt do sedaj. Včeraj so namreč sporočili, da se bodo lotili dozidave in prenove prostorov za male junake.

"V Sloveniji je samo en oddelek, kjer se zdravijo vsi otroci z rakom. To je 3. nadstropje Pediatrične klinike v Ljubljani. Tam so zbrani vsi strokovnjaki in srčno osebje, ki skrbi za Junake. In ta oddelek se sooča s prostorsko stisko. Ker Junaki v bolnišnici preživijo ogromno časa, si želimo, da bi imeli več prostora namenjenega igri, gibanju, učenju in predvsem krajšanju dolgih dni," so zapisali.

Kako bo videti prenova?

Oddelek nameravajo povečati s prizidavo na terasi oz. strehi obstoječe strojnice. Tako bo pridobil približno 80 m2 dodatnega prostora. 

Nova površina bo omogočila prerazporeditev in povečanje obstoječih prostorov, kot sta bolnišnična šola in vrtec, pa tudi ureditev čisto novih prostorov: gibalnica, večja igralnica ter mini knjižnica z bralnim kotičkom.

Gibalnica bo v dopoldanskem času namenjena izvajanju gibalne terapije in fizioterapije, ki bistveno prispeva k boljšemu poteku zdravljenja otroškega raka, preostanek časa pa bo na voljo za druženje junakov.

V prenovo bodo vključili tudi nekatere prostore, ki niso namenjeni zdravljenju otrok: sobo za starše in sosednjo sestrsko sobo ter konziliarni prostor. 

Pozor, društvo potrebuje vašo pomoč!

Iz društva so sporočili, da so že preverili skladnost prizidave s prostorskim aktom Mestne občine Ljubljana in pripravili idejno zasnovo, ki je usklajena z osebjem oddelka in vodstvom klinike. "Tudi statik je že potrdil statično ustreznost načrtov. Trenutno z vodstvom klinike urejamo še pravno-formalne podrobnosti, ki nam bodo omogočile pridobivanje gradbenega dovoljenja," pravijo.

Vendar za pridobitev gradbenega dovoljenja potrebujejo projektanta, ki bo vodil celoten postopek. Zato iščejo nekoga, ki ima ustrezno znanje in bi bil pripravljen z ugodno ceno pomagati Junakom. Vsi zainteresirani se jim lahko oglasijo na drustvo@junaki3nadstropja.si.

Še vedno pa iščejo tudi dodatne donatorje, ki bi podprli projekt. Strošek izvedbe celotnega projekta vključno z gradnjo in notranjo opremo bo namreč najmanj 250.000 €.

Bobo

Velikodušno donacijo so zaenkrat med drugim prejeli od Nove ljubljanske banke, pa tudi nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja z dobrodelno Katrco in drugih podjetij ter posameznikov. Če se želite pridružiti seznamu donatorjev, jim lahko sredstva nakažete na TRR SI56 0284 3026 3567 028 pri NLB, Društvo Junaki 3. nadstropja, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana.

Koda namena je CHAR, pod namen vpišete "PRENOVA", za sklic pa navedite SI00 020260.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije