15. 12. 2022, 17:05 | Vir: STA

Družinski zdravniki Ljubljana-Center o stiskah v zdravstvu: "Ne obsojamo kolegov, ki so zase izbrali boljšo alternativo"

Profimedia

K izboljšanju razmer v družinski medicini bi po njihovi oceni nedvomno prispevalo zmanjšanje administrativnih obremenitev, kar bi jim omogočilo tudi več časa za strokovno obravnavno bolnikov. 

Ob odhodih več zdravnikov iz ZD Ljubljana in nekaterih predlogih, kako reševati dostopnost do primarnega zdravstva, so se oglasili družinski zdravniki iz enote Center ljubljanskega ZD. Pozivi, da naj bi zdravniki dodatno delali prekomerno, prek zmožnosti, se jim zdijo sprevrženi. Kot so zapisali, vztrajajo zaradi bolnikov in kolektiva.

Ob tem opozarjajo na nevzdržne pogoje, ki se slabšajo iz leta v leto. "Zato ne obsojamo kolegov in kolegic, ki so zase in velikokrat tudi za svojo družino izbrali boljšo alternativo. Tako kot vsi ostali državljani, smo tudi mi del svobodne demokratične republike in samo naša zavezanost Ženevski ali v preteklosti Hipokratovi zavezi ne pomeni, da smo dolžni vztrajati v zlorabljenem položaju," so zapisali.

Prav tako niso dolžni zagotavljati ustavnih pravic državljanom, saj je to po njihovih besedah naloga države. "Dolžni smo zagotavljati zdravstveno oskrbo v skladu s strokovnimi smernicami. In to nameravamo opravljati še naprej, ob pomoči naših neprecenljivih zdravstvenih sodelavcev, brez katerih timi družinske medicine ne bi obstajali in so vedno postavljeni v ozadje razprav," so poudarili.

Nebojša Tasić/STA

Zavajanje javnosti, da si želijo le finančne stimulacije in da bo ta zadovoljila in kratkoročno rešila položaj družinske medicine, pa je po njihovi oceni ne le nekorektno, temveč tudi pokroviteljsko.

Obremenitve zdravnikov mnogi ne vidijo

Instant rešitev z dvigom glavarinskih količnikov, ki jo predlaga nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, bo po njihovi oceni vodila v dodatne odpovedi, hkrati pa zdravnike silila v nevestno in nestrokovno delo. "Take izjave so samo dokaz popolnega nepoznavanja razmer, načina dela in zadolžitev v ambulanti družinske medicine," so bili kritični.

"Delo v ambulanti družinske medicine je svojstveno in izpopolnjujoče, če ga lahko opravljaš v ustreznih pogojih," so poudarili in opisali razmere, v katerih delajo.

Ljudje po njihovi oceni ne vidijo obremenitev, ki jih nosijo osebni zdravniki. "Vidijo nas tistih nekaj minut v dnevu, ko pridejo v osebni stik z nami, ne vidijo pa, kaj vse teče 'v ozadju'. Ne vidijo komunikacije preko elektronskih medijev in stikov preko telefonskih klicev. Isti zdravniki dnevno opravljamo preglede ljudi v ambulanti. To znese skupaj preko 70 ali 80, tudi do 120 obravnav ali še več na dan," so opisali razmere.

Bobo

K izboljšanju razmer v družinski medicini bi po njihovi oceni nedvomno prispevalo zmanjšanje administrativnih obremenitev, kar bi jim omogočilo tudi več časa za strokovno obravnavno bolnikov. "Želimo si, da ne bi porabili tretjino delovnega časa za klikanje v informacijski sistem za storitve, ki niso zdravstvene. Želimo si, da bi medicinska sestra lahko izvajala svoje delo nemoteno brez dodatnih administrativnih obremenitev," so zapisali.

Po njihovem mnenju bi se vsak izmed nas moral vprašati, kako lahko prispevamo k izboljšanju razmer v naši državi. "Z iskanjem krivca, očrnjevanjem in poniževanjem neposrednih izvajalcev zdravstvene oskrbe - družinskih zdravnikov in medicinskih sester ter tehnikov - vsekakor ne bomo pridobili želenega rezultata. Mogoče celo ravno nasprotno. Družinski zdravniki smo ljudje - tukaj za ljudi. Želimo si tako kot vsi, da bi bili slišani in razumljeni," so sklenili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord