N. V. | 29. 1. 2023, 15:36

Država slovenskim smučiščem namenila več kot 80 milijonov evrov za obnovo. Kakšne načrte imajo?

Na Voglu, Krvavcu, Golteh, Rogli, na Mariborskem Pohorju, v Cerknem, na Kopah, Treh kraljih, Veliki planini in v Kranjski Gori naj bi se do konca leta obetale velike infrastrukturne novosti. 

Slika 2/11

Vogel

Na smučišču Vogel bodo vzpostavili panoramsko krožno kabinsko žičnico Zadnji Vogel. Koncesijo in gradbeno dovoljenje za gradnjo krožne kabinske žičnice so že pridobili.

Konec zimske sezone naj bi že začeli z odstranjevanjem več desetletij stare dvosedežnice in postavitvijo nove, sodobne žičnice. Ta bo za potnike udobnejša in okolju prijaznejša, tišja, pa tudi za nekaj minut hitrejša od sedanje dvosedežnice, so za Siol pojasnili na Voglu.

V kabinah s kapaciteto do deset oseb bo naprava v eni uri lahko prepeljala nekaj manj kot 1500 smučarjev oziroma pohodnikov v poletnem času. V kabino bo mogoče naložiti tudi kolo.

Poleg nove krožne kabinske žičnice, bodo vzpostavili še nove aktivnosti: visokogorsko arheološko pohodniško pot z digitaliziranimi tablami Triglavskega narodnega parka in z vizualizacijo življenja nekoč na arheološkem najdišču Dolga planja, petzvezdično doživetje – kulinarična večerja pod zvezdami z vodenim ogledom nočnega neba z zvezdogledom, gorsko kolesarsko pot Orlove glave, otroški park in disk-golf park.

Skupna investicijska vrednost projekta je ocenjena na 8,5 milijona evrov, na razpisu so pridobili 6,5 milijona evrov. Rok za dokončanje investicije je sredina novembra 2023. 

Na Voglu imajo v načrtu tudi nadaljnje investicije, zamenjavo vlečnice Kratki plaz in enosedežnice Šija, prijavili pa so se tudi na razpis za sofinanciranje prenove in nadgradnje nastanitvenih kapacitet. Razmišljajo o nadomestni gradnji obstoječega hostla, ki ga želijo preurediti v štirizvezdični penzion.