23. 11. 2023, 13:45 | Vir: STA

Robert Golob: "Naših težav ne moremo rešiti, če ne delamo skupaj."

Profimedia

Golob je v poslanici ob državnem prazniku spomnil, da se danes spominjamo generala trdnega značaja in neomajnih prepričanj.

V generalu Rudolfu Maistru danes vidimo zgled ter sledimo vrednotam, s katerimi so naši predniki zagotovili naš obstoj, kulturo in jezik, je poudaril premier Robert Golob. "Znanje, svoboda, sodelovanje in solidarnost so temelj naših ukrepov in načrtov. Naših ciljev pa ne moremo doseči in naših težav ne moremo rešiti, če ne delamo skupaj," je dodal.

Golob je v poslanici ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, spomnil, da se danes spominjamo generala trdnega značaja in neomajnih prepričanj. Po njegovih besedah je bil Maister velik domoljub, ki je pred 105 leti v Mariboru postavljal zgodovinske mejnike boja za svobodo in s svojimi borci pogumno in neustrašno razorožil nemško varnostno stražo. Skupaj s številnimi učitelji, izobraženci, razgledanimi in zavednimi ljudmi je generacijam prenašal znanje, etiko ter vedenje o svobodi, je zapisal Golob.

"Dan Rudolfa Maistra, vojaka, ki je bil tudi pesnik, nas obvezuje, da generacijam za nami zagotovimo takšno življenje, da bodo znali izkoristiti priložnosti in se bodo znali odločiti tako, kot je prav," je še dodal v poslanici.

V Sloveniji danes praznujemo državni praznik v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Dan Rudolfa Maistra je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih