Uredništvo | 7. 12. 2023, 22:13

Nekdanji zdravstveni minister v Tarči: "Novi zdravstveni prispevek je daleč najbolj krivičen davek, kar jih poznam"

RTV/Posnetek zaslona

Po besedah Dušana Kebra bodo najbogatejši z novim prispevkom pridobili kar 100 milijonov evrov na račun vseh ostalih državljanov.

Do uvedbe novega zdravstvenega prispevka, ki bo nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so kritični mnogi, med njimi nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber, ki se je sicer za ukinitev dopolnilnega zavarovanja dolgo zavzemal. Keber je nad tem, kako je to izvedla vlada, razočaran, prispevek pa označil za daleč najbolj krivičen davek, kar jih pozna.  

Profimedia

Najbogatejši bodo plačevali pol manj

Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo zdravstvenega prispevka na način, kot ga predvideva novi zakon, bodo na boljšem predvsem najbogatejši, so izpostavili v oddaji Tarča. Razlog: premija zdravstvenega zavarovanja se ni upoštevala pri izračunu dohodnine, medtem ko se novi obvezni zdravstveni prispevek pri dohodnini bo upošteval.

To v praksi pomeni, da bodo državljani z najnižjimi dohodki po uvedbi novega prispevka še vedno plačevali 35 evrov mesečno, medtem ko bodo najbogatejši, ki imajo plačo višjo od 12.000 evrov, mesečno plačevali le 17,5 evra. Za razliko od novega prispevka je bila dozajšnja premija dopolnilnega zavarovanja, ki je znašala 35 evrov in 67 centov, enaka za vse. Na slabšem pa ne bodo le najrevnejši državljani, ampak tudi javne finance, so izpostavili v oddaji.

Profimedia

Bogati bodo pridobili na račun revnih

"Po moji presoji in tudi po poznavanju razmer je novi zdravstveni prispevek daleč najbolj krivičen davek, kar jih sploh poznam. Ne samo v naši državi, ampak tudi v mednarodnem okolju," je v oddaji povedal Dušan Keber. Pojasnil je, da bo novi zdravstveni prispevek zaradi tega, ker ne bo uvrščen v dohodninsko osnovo, državni proračun olajšal za 100 miljonov evrov.

To pomeni, da so tisti bogatejši proporcionalno po davčni lestvici pridobili 100 milijonov evrov od vseh ostalih, je v oddaji zaključil nekdanji zdravstveni minister.